• kurczak w aromatycznym sosie grzybowym na białym winie
2024-08-31

Kurczak na winnym sosie grzybowym

  • 2 porcje
  • 45 minut
  • 8-10 minut
  • na winie

Miękkie mięso na aromatycznym i gęstym sosie. Świetny pomysł na weekendowy obiad, jak i elegancką kolację w najlepszym towarzystwie!

SKŁADNIKI
  • 2

    piersi kurczaka (po ok. 200 g)

  • 60

    g mąki pszennej

  • 0.5

    łyżeczki czosnku granulowanego

  • 0.5

    łyżeczki pieprzu

  • 1

    płaska łyżeczka soli

  • 2

    łyżki masła klarowanego

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • Sos grzybowy na winie:

  • 350

    g dowolnych grzybów

  • 2

    łyżki masła klarowanego

  • 2

    duże szalotki

  • 2

    ząbki czosnku

  • 0.5

    szklanki wytrawnego białego wina

  • 1.5

    szklanki bulionu drobiowego

  • 2

    łyżki mąki pszennej

  • 2

    łyżki wody

  • 0.5

    szklanki śmietany 30%

  • 2

    gałązki świeżego tymianku

  • 1

    łyżeczka musztardy dijon

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piersi kurczaka opłukać i wytrzeć. Każdą z nich można dodatkowo przekroić wzdłuż na 2 cieńsze płaty.
  2. Mąkę przełożyć do miseczki. Dodać czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 1 płaską łyżeczkę soli. Wymieszać. Następnie mięso obtoczyć w mieszance.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z oliwą i wyłożyć piersi kurczaka. Dobrze zrumienić ze wszystkich stron. Mięso przełożyć na talerz.
  4. Przygotować sos: grzyby oczyścić i pokroić w grubsze plastry. Szalotki obrać i posiekać.
  5. Na patelni po smażeniu mięsa rozpuścić pozostałe masło. Wrzucić grzyby i zrumienić ze wszystkich stron. Następnie dodać posiekane szalotki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażać ok. 1 minuty.
  6. Grzyby zalać winem i dodać gałązki tymianku. Podgrzewać przez 30 sekund, po czym wlać bulion. Płyn doprowadzić do wrzenia.
  7. Następnie do składników dołożyć musztardę oraz śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu. 2 łyżeczki mąki rozrobić w 2 łyżkach wody i stopniowo dodać do sosu, mieszając.
  8. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  9. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Sos przelać do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć usmażone piersi kurczaka. Całość piec przez 8-10 minut. Przed podaniem można udekorować listkami bazylii lub posypać posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź też! Wino i grzyby – poznaj najlepsze pary

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Chardonnay

Do tego przepisu zazwyczaj używamy leżakowanego w beczce chardonnay – dzięki dojrzewaniu w dębie wino jest złożone, bogate i kremowe, więc ciężki śmietanowy sos go nie przytłoczy.

Najlepszym dodatkiem będzie kalifornijskie chardonnay , które charakteryzuje się głębszym smakiem oraz maślanymi nutami.

Sprawdź też! Chardonnay – niesamowite wino o różnych obliczach




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.