2023-02-15
Kurczak na cydrze z jabłkami
Tylko 20 minut w kuchni, ale westchnienia zachwytu znad talerza będą trwały zdecydowanie dłużej.
SKŁADNIKI
-
400
g piersi kurczaka
-
75
ml cydru
-
75
g śmietany 30%
-
kilka gałązek świeżego tymianku
-
3
łyżki masła
-
1
łyżka oleju
-
3
twarde jabłka
-
2
łyżki cukru trzcinowego
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka obrać, pokroić w plastry i obtoczyć w cukrze, po czym ułożyć na patelni na 2 łyżkach roztopionego masła. Smażyć z obu stron, aż się zarumienią.
- Mięso opłukać i osuszyć, po czym pokroić w plastry i oprószyć solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzać pozostałe masło z olejem. Wrzucić kawałki kurczaka i smażyć, aż się zrumienią.
- Do mięsa wlać cydr i śmietanę. Wrzucić listki tymianku. Całość gotować ok. 5 minut. Na końcu dodać karmelizowane plastry jabłka i podgrzewać ok. 1 minuty. Danie można podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Sprawdź też! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy