• kurczak z balsamicznymi truskawkami
2023-06-21

Kurczak balsamico z truskawkami

  • 2 porcje
  • 30 minut
  • na miodówce

Soczysty kurczak i słodkie truskawki w zalewie balsamicznej. Tak u nas smakuje lato!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    pojedyncze piersi kurczaka

  • 2

    łyżeczki suszonego tymianku

  • 5

    łyżek octu balsamicznego

  • 2

    łyżki płynnego miodu

  • 1

    łyżka wódki miodowej (opcjonalnie)

  • 2

    łyżeczki soku z limonki

  • 1.5

    łyżki oliwy z oliwek + do smażenia

  • 1

    szklanka pokrojonych truskawek

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurczaka opłukać i osuszyć, po czym oprószyć z obu stron pieprzem i solą oraz suszonym tymiankiem.
  2. Mięso mocno zrumienić na dobrze rozgrzanej oliwie lub usmażyć na grillu. Piersi kurczaka przełożyć na talerz, po czym przykryć folią aluminiową.
  3. Ocet wymieszać z miodem, wódką, 1,5 łyżki oliwy z oliwek oraz sokiem z limonki. Dodać pokrojone truskawki i całość wymieszać. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Sos przelać do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu do 1 minuty.
  5. Kurczaka przełożyć na talerz i polać przygotowanym sosem truskawkowym.

Sprawdź też! Pomarańczowo-truskawkowy poncz z bazylią

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.