• Poncz truskawkowy na winie musującym
2023-05-25

Pomarańczowo-truskawkowy poncz z bazylią

  • 12 porcji
  • 10 minut

Aromatyczny poncz na bazie truskawek i wina musującego. Takie bąbelki orzeźwią nawet w najbardziej upalny dzień!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 12
  • 500

    ml soku pomarańczowego

  • 150

    ml syropu truskawkowego

  • 250

    ml soku z limonki

  • 1.5

    l schłodzonego białego wina musującego

  • 1

    pomarańcza

  • 500

    g truskawek

  • garść liści bazylii

  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Truskawki opłukać, osuszyć i odciąć szypułki. Owoce pociąć na połówki. Pomarańczę pokroić w półplasterki.
  2. Do słoja lub innego naczynia do serwowania ponczu wrzucić dużą ilość kostek lodu. Następnie wlać syrop, sok pomarańczowy oraz sok z limonki. Wymieszać.
  3. Poncz dopełnić winem musującym, po czym wrzucić owoce oraz listki bazylii. Delikatnie wymieszać.

Sprawdź też! Truskawkowa granita na szampanie

(fot. depositphotos)





  • Jeśli chcemy, by koktajl nabrał bardziej egzotycznej nuty, zamiast soku z cytryny można dodać sok ananasowy.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.