• Poncz na winie z brzoskwiniami
2022-08-08

Brzoskwiniowy poncz

  • 4 porcje
  • 10 minut + oczekiwanie

Musi się pojawić na naszym stole za każdym razem, gdy zaczyna się sezon na słodkie brzoskwinie. Świetnie pasuje do wieczornych rozmów na tarasie lub przy grillu. 

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 8

    brzoskwiń

  • 50

    g cukru trzcinowego

  • 1

    limonka

  • kilka plasterków cytryny

  • 500

    ml półwytrawnego wina musującego

  • 400

    ml gazowanej wody mineralnej

  • kilka liści mięty

  • kilka kostek lodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brzoskwinie umyć i pokroić w ósemki, po czym przełożyć do dzbanka i zalać winem.
  2. Z limonki wycisnąć sok, połączyć z cukrem trzcinowym i dodać do wina z owocami. Dokładnie wymieszać. Poncz wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Do schłodzonego ponczu dolać wodę mineralną i wrzucić plasterki cytryny. Na końcu dołożyć kostki lodu oraz listki mięty i wymieszać.

Sprawdź też! Jak sprawić, by drinki wyglądały przebojowo? Poznaj 8 prostych trików





TO PASUJE

wino musujące cavaCava

To hiszpańskie wino musujące wytwarzane metodą tradycyjną. W 95% produkowane jest w Katalonii. Jest bardzo świeże w smaku i aromacie, dlatego idealnie pasuje jako aperitif lub składnik orzeźwiających drinków.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.