2023-06-21
Kurczak balsamico z truskawkami
Soczysty kurczak i słodkie truskawki w zalewie balsamicznej. Tak u nas smakuje lato!
SKŁADNIKI
- 2
pojedyncze piersi kurczaka
- 2
łyżeczki suszonego tymianku
- 5
łyżek octu balsamicznego
- 2
łyżki płynnego miodu
- 1
łyżka wódki miodowej (opcjonalnie)
- 2
łyżeczki soku z limonki
- 1.5
łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
- 1
szklanka pokrojonych truskawek
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka opłukać i osuszyć, po czym oprószyć z obu stron pieprzem i solą oraz suszonym tymiankiem.
- Mięso mocno zrumienić na dobrze rozgrzanej oliwie lub usmażyć na grillu. Piersi kurczaka przełożyć na talerz, po czym przykryć folią aluminiową.
- Ocet wymieszać z miodem, wódką, 1,5 łyżki oliwy z oliwek oraz sokiem z limonki. Dodać pokrojone truskawki i całość wymieszać. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Sos przelać do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu do 1 minuty.
- Kurczaka przełożyć na talerz i polać przygotowanym sosem truskawkowym.
Sprawdź też! Pomarańczowo-truskawkowy poncz z bazylią
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy