2024-03-05
Krążki cebulowe z nutą tequili
Cebulowe krążki w cieście z tequilą na pewno będą hitem Twojej domówki. Dodaj jeszcze sos jogurtowy z miodem i limonką, a otrzymasz idealną parę!
SKŁADNIKI
-
1
duża cebula
-
3
szklanki mleka
-
50
ml octu jabłkowego
-
2
łyżki tequili
-
Ciasto:
-
0.5
szklanki tequili
-
0.5
szklanki mleka
-
1
łyżeczka soli
-
1
szklanka mąki pszennej
-
Dip jogurtowy:
-
0.5
szklanki gęstego jogurtu greckiego
-
1
łyżka soku z limonki
-
1
łyżka miodu
-
sól i pieprz do smaku
-
Dodatkowo:
-
1
szklanka mąki pszennej
-
olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. 3 szklanki mleka wymieszać z octem oraz 2 łyżkami tequili. W mieszance zanurzyć plastry cebuli i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Przygotować dip: jogurt grecki połączyć z sokiem z limonki oraz miodem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania krążków.
- Przygotować ciasto: tequilę starannie wymieszać z mlekiem, solą oraz 1 szklanką mąki.
- Pozostałą mąkę wysypać na talerz. Na patelni rozgrzać olej.
- Krążki cebuli wyjmować porcjami z mieszanki, delikatnie nimi potrząsając, by nadmiar płynu spłynął, po czym obtaczać w mące. Następnie zanurzać je w przygotowanym cieście i wrzucić do gorącego oleju.
- Krążki smażyć przez 3-4 minuty na głębokim tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe przełożyć na ręcznik papierowy. Podawać z dipem jogurtowym.
Sprawdź też! Meksyk w kuchni – najlepsze przepisy z tequilą!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy