Foodpairing
Jakie wino do ryby? Najlepsze połączenia!
Jakie wino do ryby? Pytanie wydaje się tendencyjne. Białe oczywiście. Ale czy na pewno? Ryby, jak i sposoby ich przygotowania mogą być różne, a to oznacza, że towarzystwo w kieliszku może różnić się. Sprawdź, z jakim winem Twoja ryba będzie smakować najlepiej!
Wino musujące wytrawne
Musiak i smażona ryba w panierce – to jest to! Bąbelki łatwo i przyjemnie przecinają ciężar smażonego jedzenia, jakby były do tego stworzone. Delikatne mięso w środku z chrupiącą „skorupką” zewnątrz to idealny towarzysz dla musiaka. Świetnie dopełni cytrusową, żywą wręcz słodycz np. prosecco. Musujące wino dobrze komponuje się ze słonymi smakami – nie wahaj się więc podać frytek do ryby.
Chenin blanc, sauvignon blanc, pinot grigio
Nasza wielka trójka – warto po nie sięgnąć, gdy serwujesz pieczoną w piekarniku lub gotowaną białą rybę. Pasują do prostych dań. Ich wytrawny, rześki i cytrynowy charakter bardzo dobrze się tutaj spisze. Oprócz halibuta, tilapii lub flądry chenin blanc, sauvignon blanc oraz pinot grigio świetnie się sprawdzą w połączeniu z małżami lub ostrygami.
Aby wydobyć z win jeszcze więcej potencjału, do ryby warto dodać świeże zioła, np. estragon lub bazylię.
Jeśli szukasz czegoś mniej oczywistego, do ryb w prostym i klasycznym wydaniu można podawać włoskie vermentino.
Gewürztraminer i riesling
To pełniejsze wina białe, które mają w sobie odrobinę naturalnej słodyczy. Świetnie komponują się z rybami w bardziej pikantnej odsłonie – np. w stylu kuchni azjatyckiej.
Gewürztraminer i riesling dobrze też pasują do tłustszych ryb (np. pstrąga, suma, morszczuka) – dzięki bardziej „mięsistej” konsystencji ryby te wytrzymują bogatsze sosy, jak i wino.
Sprawdź też! Gewürztraminer – niezwykłe wino, które pachnie różą
Pinot noir, gamay, sangiovese, grenache
Nie tylko białym winem ryba żyje. Czerwienie też wchodzą w grę, ale muszą mieć łagodny i lekki charakter. Takie wina, jak pinot noir, gamay, sangiovese, grenache świetnie radzą sobie z mięsistymi rybami o wyrazistym smaku – np. łososiem, makrelą, miecznikiem.
Spaghetti z małżami duszonymi w sosie pomidorowym też będzie świetną okazją, by zaserwować te wina. Uwaga! Unikaj jednak bardziej pikantnych potraw, bo takie połączenie z tymi czerwieniami może skutkować nieprzyjemnym, metalicznym posmakiem.
Wino różowe
Najbardziej polecamy te hiszpańskie, francuskie lub kalifornijskie – sprawdzą się tam, gdzie ryba podawana jest w tłustszym sosie, a białe wino może być niewystarczające. To też świetny wybór, gdy jednym z głównych składników dania jest pomidor.
Wino różowe pasuje szczególnie do zupy rybnej. Warto je też wziąć pod uwagę podczas grillowania steków z tuńczyka lub miecznika.
Białą alternatywą, która da podobny efekt, jest dojrzewające w dębie, kremowe chardonnay.
Moscato
Oto świetna propozycja do ryb na ostro! Słodki, łagodny smak moscato równoważy pikatne nuty – sola z chili lub tilapia z pieprznym sosem będą idealnie się komponować z tym winem.
Łyk moscato pozwala kontrolować ognistą przyprawę. Zaraz po pikantnym kęsie, napij się moscato – wyczujesz przyjemne smaki, takie jak brzoskwinia i kremowa gruszka. Co za doznanie!
Zuza Milewska
(fot. depositphotos)