Foodpairing

  • Jakie wino podawać do spaghetti bolognese?
2024-03-09

Jakie wino do spaghetti bolognese? 5 odmian, które pasują najlepiej!

Pokochaliśmy spaghetti bolognese. Można je przyrządzić błyskawicznie w środku tygodnia lub dusić na winie przez długie godziny. Jednak za każdym razem jest pyszne! Czy jest w ogóle ktoś, kto nie kocha bolognese? 

Choć przepisy na ten włoski specjał mogą różnić się od siebie, to baza zawsze pozostaje taka sama. Sos boloński to gęsty czerwony sos na bazie mięsa z pomidorami. Z resztą dodatków można eksperymentować do woli. Jednak w przypadku wina, które serwujemy do spaghetti bolognese, warto trzymać się określonych zasad.

Sos boloński najlepiej komponuje się z czerwonymi winami o wysokiej kwasowości i mocnych taninach, które będą dobrze uzupełniać kwaśne pomidory. To bardzo ważne, ponieważ wina, którym tej kwasowości brakuje, w tym zestawieniu będą miały płaski, lekko metaliczny smak. Średnio mocne czerwone wina i sos boloński są naturalnymi towarzyszami, wznosząc zwykły z pozoru posiłek na nowy poziom przyjemności.

Jeśli nie chcesz, by źle dobrane wino zrujnowało pyszny posiłek, te nazwy zapamiętaj. To wina, które ze spaghetti bolognese tworzą bardzo udany duet i wprowadzą upragnioną harmonię.

Chianti Classico

Za co tak kochamy chianti? Na pewno za bardzo wiśniowy charakter z nutami śliwek i suszonych pomidorów. Nie brakuje mu też bardziej zdecydowanego oblicza, przejawiającego się w akcentach pieprzu, tymianku lub tytoniu, które doskonale pasują do sosu bolońskiego.

Ponadto chianti w wydaniu klasycznym świetnie przełamuje smak wołowiny i sprawia, że danie wydaje nam się nieco bardziej pikantne, bogate, a jego charakterystyczna kwasowość pomaga oczyścić podniebienie pomiędzy kolejnymi kęsami.

Primitivo

Primitivo jest włoską odmianą zinfandela, choć w swoim profilu jest nieco bardziej rustykalne przez wyższą kwasowość, co sprawia, że primitivo bardzo dobrze „dogaduje się” z potrawami na bazie pomidorów, szczególnie świeżych. Z kolei ziemiste nuty świetnie podkreślają włoskie zioła w sosie bolońskim.

Poza tym primitivo jest winem bardzo przyjemnym do picia – uwielbiane jest za swoje owocowe akcenty śliwek, malin i wiśni. Jednak nie brakuje tu bardziej rozgrzewających nut cynamonu, ciemnej czekolady i pieprzu.

Montepulciano d’Abruzzo

Trudno wyobrazić sobie włoską ucztę bez tego wina. Z jednej strony mamy ciemne owoce, z drugiej ziemiste nuty. Dość zadziorne taniny sprawiają, że wino to będzie szczególnie idealnie do bardziej „mięsistych” sosów – jeśli bolognese jest bardzo gęste, z przewagą wołowiny, montepulciano będzie znakomitym wyborem.

Montepulciano d’Abruzzo to łatwo dostępne i niedrogie wino – stąd jego niesłabnąca popularność. Być może nie wszyscy są fanami jego skórzanych i tanicznych akcentów, ale połączenie ze spaghetti bolognese z pewnością pozwoli odkryć to wino na nowo.

Barolo

Podobnie jak montepulciano d’Abruzzo, barolo doskonale sprawdzi się przy bardziej mięsnych wersjach bolognese. Jest bogate w garbniki i nie brakuje mu tak potrzebnej kwasowości.

Z drugiej strony tłuszcz zawarty w sosie pomaga zmiękczyć taniny, dzięki czemu barolo wydaje się subtelniejsze, a na pierwszy plan wysuwają się owocowe smaki jeżyn, wiśni i śliwek.

Nie daj się zwieść pozorom. Choć barolo kolorem i aromatem przypomina delikatne wino, to w smaku jest zdecydowanie bardziej zadziorne i potrzebuje godnego towarzysza na talerzu, by go nie przytłoczyć. Sos boloński pomoże wyeksponować wszystkie wspaniałe smaki barolo.

Sangiovese

To kultowe włoskie i powszechnie uprawiane winogrono. Jest nie tylko częścią wielu mieszanek, w tym wspomnianego chianti, ale występuje też solo.

Sangiovese ma wszystko, co potrzeba, czyli dużą kwasowość i wysoką zawartość garbników – jednak prawie tego nie zauważysz, gdy tylko weźmiesz kęs pysznego spaghetti bolognese. Smaki zrównoważą się, a pikantniejsze nuty wina wydobędą z bazylii i oregano wszystko to, co najlepsze.

Zuza Milewska

(fot. depositphotos)

 








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.