Akademia

  • jak wymawiać nazwy win?
2022-08-26

Jak poprawnie wymawiać nazwy win?

Jak zamówić wino z pewnością siebie godną sommeliera? Karta win w restauracji potrafi przysporzyć niemałych problemów, ale z łatwością możemy ją oswoić.  Z chęcią Wam pomożemy. Zebraliśmy w jednym miejscu popularne nazwy win (które jednocześnie są też nazwami szczepów) z krótką charakterystyką, byście mogli poczuć się swobodniej przy składaniu zamówienia.

Wina musujące

  • cava [kawa] – hiszpańskie wino musujące, które wywodzi się z Katalonii.
  • lambrusco [lambrusko] – wino musujące pochodzące z północnych Włoch. Robi się je z winorośli o tej samej nazwie.
  • prosecco [prosekko] – jego ojczyzną są północne Włochy. Ze względu na swój lekki, orzeźwiający smak cieszy się wielką popularnością.

Wina białe

  • albariño [albarinjo] – hiszpańskie wino o aromacie brzoskwini i owoców egzotycznych.
  • chablis [szabli] – jedno z najsłynniejszych francuskich win na świecie. Chablis to również najbardziej wysunięty na północ okręg w Burgundii, gdzie wytwarza się wyłącznie białe wina.
  • chardonnay [szardonne] – pochodzi z Burgundii, a obecnie produkowane jest prawie na całym świecie. Ma charakterystyczne nuty aromatyczne – dużo akcentów słodkich i wyczuwalnych owoców egzotycznych, m.in. ananas i mango.
  • chenin blanc [szenę blą] – to bardzo uniwersalne wino. Może być wytrawne, słodkie, a nawet musujące. Jest nadzwyczaj aromatyczne z owocowym charakterem.
  • colombard [kolombar] – rześkie wytrawne wino w typie sauvignon blanc. Ma limonkowy aromat z nutami owoców egzotycznych.
  • gewürztraminer [gewurctramina/gewurctraminer] – jedno z najbardziej aromatycznych win na świecie. Pachnie owocami liczi oraz płatkami róży.
  • muscadet [muskade] – delikatne, rześkie wino z wyraźną mineralnością, doskonałe wino na aperitif. Pochodzi z Francji.
  • muscat blanc [miuska blą] – wino ma intensywny aromat i słodycz. W aromacie wyczuwalne akcenty róży, kwiatów pomarańczy, jaśminu i lipy.
  • pinot gris [pino gri] – bardzo aromatyczne wino. Za jego kraj pochodzenia uznaje się Francję. Występuje też pod nazwą pinot grigio [pino gridżio].
  • riesling [rizling] – najlepsze wina, od wytrawnych po słodkie, pochodzą z Niemiec. Mimo że rieslingi bywają bardzo różne, w zależności od regionu, gdzie dojrzewa winorośl, to wszystkie wina cechuje wysoka kwasowość i cytrusowe aromaty, a także wyraźna mineralność.
  • sauvignon blanc [sowinią blą] – wszechstronne i bardzo uniwersalne wino, które charakteryzuje świeżość, orzeźwienie i wysoka kwasowość.

    Jak wymawiać nazwy win?

    Białe wino sauvignon blanc (fot. Brett Jordan/Pexels).

  • sèmillon [semiją] – najlepsze wina pochodzą z regionu Bordeaux. To bardzo wszechstronne wino – może być wytrawne, półwytrawne, a nawet słodkie.
  • soave [słave] – jedno z najbardziej popularnych białych win włoskich. Świeże, lekkie i przyjemne w piciu.
  • torrontés [torontesz] – to zaraz obok malbeca dobro narodowe Argentyny. Wino jest świeże i rześkie, najczęściej wytrawne, choć można też spotkać wersje słodkie z późnego zbioru, wina musujące, a nawet wzmacniane.
  • ugni blanc [uni blą] – francuskie wino, które jest szerzej znane pod włoską nazwą trebbiano [trebiano]. To niezbyt skomplikowane, delikatne, kwiatowe wino o sporej kwasowości.
  • vermentino [vurmentino] – wino różni się nieco smakiem, w zależności od regionu, w którym jest uprawiane, ale jego charakterystyczną cechą jest intensywny kwiatowo-owocowy aromat i orzeźwiający, cytrusowy smak.
  • viognier [wionie] – wino pochodzi z Francji i południowej Australii. W smaku i aromacie wyczuwalne nuty moreli, kwiatów pomarańczy, mango, kiwi i ananasa. Pije się je jako jako młode wino.

Wina czerwone

  • alicante bouschet [alikante busze] – wino o skoncentrowanej, głębokiej purpurowej barwie z aromatami czarnych owoców.
  • aglianico [alianiko] – bardzo bogate wino, które elegancko się starzeje. Ma piękną intensywną czerwono-rubinową barwę, która w trakcie leżakowania w beczce nabiera mahoniowych odcieni.
  • beaujolais [bożole] – wino produkowane w środkowej Francji w regionie winiarskim o tej samej nazwie.
  • bordeaux [bordo] – inaczej nazywane jest mieszanką bordoską. Nazwa nawiązuje do regionu winiarskiego w południowo-zachodniej Francji, stąd pochodzą wina najwyższej jakości.
  • cabernet franc [kaberne frą] – popularne wino pochodzące z winnic w regionie Bordeaux i Dolinie Loary.
  • cabernet sauvignon [kaberne sowinią] – wino o bogatym smaku i złożonym bukiecie zapachów. Często wytrawne, ale nietrudno spotkać też wersje słodsze.
  • carignan [karinian] – bardzo ciemne, mocne i aromatyczne wino o intensywnej barwie oraz harmonijnym smaku.
  • carménere [karmener] – wywodzi się z Francji i obecnie produkowane jest na całym świecie. Ma bardzo bogaty smak – nuty pieprzu mieszają się z jeżynami i kakao.
  • chianti [kianti] – prawdziwa wizytówka Toskanii i jedno z najlepszych włoskich win. Uniwersalne wino, które pasuje do wielu dań, w tym kuchni polskiej.

    Jak wymawiać nazwy win?

    Włoskie wino czerwone chianti (fot. Tanya Gorelova/Pexels).

  • gamay [game] – ma owocowe aromaty, wyraźną kwasowość i łagodne garbniki. Jest bardzo uniwersalne i pasuje do większości potraw.
  • grenache [grenasz] – wino produkowane we Francji. Hiszpańskie wina z tego samego szczepu noszą nazwę garnacha [garnaka].
  • malbec [malbek] – wino produkowane przede wszystkim w Argentynie i Ameryce Południowej, ale jego ojczyzną jest Francja.
  • mencía [mensija] – młode wino ma intensywny malinowy kolor, który przybiera głęboką barwę dojrzałej czereśni wraz z dojrzewaniem w beczce. Akcenty kwiatowe łączą się z wyraźnymi nutami owoców, głównie porzeczek i jagód.
  • merlot [merlo] – najlepsze merloty pochodzą z regionu Bordeaux. W smaku są przyjemne, bardzo owocowe, czasem z wyczuwalnym cukrem resztkowym.
  • montepulciano [montepulcziano] – wino produkowane głównie na Półwyspie Apenińskim. Na ogół ma intensywną barwę, niską kwasowość oraz przyjemny poziom tanin.
  • mourvèdre [murwedr] – ciemne wino o solidnej budowie, bogate w alkohol i taniny, z dużym potencjałem do starzenia.
  • pinot noir [pino nuar] – to dość lekkie wino, z wysoką kwasowością, dzięki czemu pasuje do wielu dań. Jego ojczyzną jest Burgundia.
  • pinotage [pinotaż] – najlepsze wina pochodzą z RPA. Najczęściej bogate są w taniny, o solidnej budowie i pięknej, rubinowej barwie. W aromacie pierwsze skrzypce grają śliwki, maliny i czereśnie.
  • sangiovese [sandzioweze] – uniwersalne, niezbyt ciężkie wino, z owocowym profilem, w którym dominują głównie wiśnie oraz czereśnie. Jego charakterystyczną cechą jest wysoka kwasowość.
  • syrah [sira] – wino o bardzo ciemnej barwie z wiodącym aromatem suszonej śliwki, pieprzu i gorzkiej czekolady.
  • tempranillo [tempranijo] – chluba hiszpańskiego winiarstwa. Młode wino jest lekkie z truskawkowymi i malinowymi akcentami. Starzone w beczce nabiera ciała – jest skoncentrowane i potężne z nutami wanilii, kawy i goździków.
  • touriga nacional [turiga nasional] – pochodzi z Portugalii, ale w Hiszpanii też cieszy się dużą popularnością. Ma intensywny ciemnoczerwony kolor, złożony i intensywny profil oraz wysoki potencjał starzenia.
  • zweigelt [cfajgelt] – najbardziej popularne wino austriackie. Wyraźnie owocowe z wytrawnym charakterem. Typowe aromaty to: porzeczka, śliwka, jeżyna. W smaku łagodne.





Tagi wino




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.