2023-02-25
Irlandzki gulasz na ciemnym piwie
Pyszny gulasz na ciemnym, irlandzkim piwie. To właśnie on tworzy sos o cudownym, głębokim i złożonym smaku.
SKŁADNIKI
-
1.5
kg mięsa wołowego (np. łopatki lub żeberek bez kości)
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
3
ząbki czosnku
-
400
g ziemniaków
-
2
cebule
-
180
g bekonu (np. pancetty)
-
3
łyżki mąki pszennej
-
440
ml ciemnego piwa
-
4
łyżki koncentratu pomidorowego
-
750
ml bulionu wołowego
-
3
marchewki
-
2
łodygi selera naciowego
-
2
liście laurowe
-
1
łyżeczka suszonego tymianku
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso pokroić w dużą kostkę i oprószyć pieprzem. Cebulę, boczek, seler oraz marchewkę pociąć w małą kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i smażyć na niej partiami wołowinę. Mięso przełożyć na talerz.
- Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zeszklić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym dodać boczek. Podgrzewać, mieszając, aż się zrumieni.
- Do składników dołożyć marchewkę oraz seler. Całość oprószyć mąką i podsmażać ok. 1 minuty. Następnie wlać piwo oraz bulion.
- Do zawartości garnka dołożyć koncentrat pomidorowy, liście laurowe oraz podsmażoną wołowinę. Całość dusić na małym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gulaszu. Gotować jeszcze ok. 30 minut bez przykrycia, aż będą miękkie, a sos zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Sprawdź też! Dobre irlandzkie whiskey, których musisz spróbować!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy