2023-01-10
Imprezowy łosoś pieczony w boczku
Ryba na domówce? Czemu nie! Owinięta chrupiącym boczkiem doskonale wpasuje się w imprezowy nastrój.
SKŁADNIKI
-
600
g łososia
-
200
g boczku wędzonego w plastrach
-
sok z cytryny do skropienia
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Rybę opłukać i osuszyć, po czym skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
- Łososia pokroić w kawałki – ich długość powinna być mniej więcej taka jak szerokość plasterka boczku.
- Każdy kawałek ryby owinąć w boczek – można go spiąć dodatkowo wykałaczką, by nie rozwinął się podczas pieczenia. Dzięki niej goście też łatwiej będą mogli się częstować przekąską.
- Łososia ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut, aż boczek ładnie się przyrumieni.
Sprawdź też! 6 szybkich przepisów na udaną domówkę!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy