2024-05-29
Grillowany schab na ciemnym rumie
W sezonie grillowym idealna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Z tym przepisem już nie musisz się zastanawiać, co na obiad!
SKŁADNIKI
-
4
kotlety wieprzowe z kością
-
60
ml oliwy z oliwek
-
60
ml ciemnego rumu
-
2
łyżki płynnego miodu
-
2
łyżki octu jabłkowego
-
2
ząbki czosnku
-
1
łyżeczka mielonej papryki
-
1
łyżeczka soli morskiej
-
1
łyżeczka czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Oliwę z oliwek połączyć z octem jabłkowym, ciemnym rumem oraz miodem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.
- Kotlety osuszyć i przełożyć do płaskiego naczynia, po czym zalać przygotowaną marynatą. Mięso równomiernie pokryć zalewą, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Schab wyjąć z marynaty na 1 godzinę przed grillowaniem.
- Mięso smażyć na mocno rozgrzanym ruszcie ok. 5 minut, po czym odwrócić i piec przez kolejne 5 minut. Czynność powtórzyć dwa razy – łącznie mięso powinno się piec ok. 10 minut z każdej strony (czas będzie się różnić w zależności od grubości kotletów wieprzowych, dlatego trzeba sprawdzać, czy mięso jest dobrze wysmażone).
Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy