2023-02-18
Fajitas ze stekiem marynowanym w tequili
Fajitas to danie teksańsko-meksykańskie składające się z marynowanego, grillowanego mięsa podawanego z warzywami na tortilli. Idealna przekąska do kieliszka tequili lub mezcalu!
SKŁADNIKI
- 0.5
szklanki tequili
- 1
łyżeczka skórki z limonki
- 0.5
szklanki soku z limonki
- 4
ząbki czosnku
- 1
łyżeczka chili w proszku
- 1
łyżeczka soli
- 1
łyżeczka pieprzu
- 4
duże kolorowe papryki
- 4
papryczki jalapeño
- 1
duża cebula
- 800
g steków wołowych (np. z polędwicy lub łaty)
- 8
dużych placków tortilli
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie papryki dokładnie umyć i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pociąć w piórka.
- Tequilę wymieszać ze skórką i sokiem z limonki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chili w proszku oraz solą i pieprzem. Zalewę rozlać po równo do dwóch misek.
- Do jednej miski wrzucić pokrojone papryki z cebulą, a w drugiej ułożyć steki. Oba naczynia przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin.
- Mięso i warzywa odcedzić z marynaty. Steki zrumienić na dobrze rozgrzanej patelni (można użyć grillowej) posmarowanej odrobiną oliwy – smażyć przez 4-5 minut, jeśli mają być średnio wysmażone. Odstawić na chwilę na bok.
- Papryki z cebulą wrzucić na patelnię po smażeniu mięsa i rumienić przez kilka minut, aż zmiękną, ale wciąż będą chrupiące.
- Steki pokroić w paski i wymieszać z podsmażoną papryką. Mieszankę doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba i wyłożyć na podgrzane tortille. Wierzch można posypać serem. Fajitas świetnie smakują z guacamole.
Sprawdź też! Meksyk w kuchni – najlepsze przepisy z tequilą!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy