2022-07-13
Domowe gofry na szampanie
Te szampańskie gofry mogą być naprawdę romantycznym i pysznym rozpoczęciem dnia. Wyobraźcie sobie tylko ten aromat rozchodzący się z rana po całym domu.
SKŁADNIKI
-
2
jajka
-
2
szklanki mąki pszennej
-
2
szklanki szampana
-
1
łyżka cukru pudru
-
1
łyżeczka proszku do pieczenia
-
70
ml oleju + do smarowania gofrownicy
-
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
-
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym wymieszać z cukrem pudrem.
- Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek i wrzucić do sypkich składników. Następnie wlać szampana i olej. Całość starannie wymieszać na jednolitą masę.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym porcjami przekładać do ciasta i delikatnie mieszać łyżką.
- Gofrownicę rozgrzać, po czym wylewać porcje ciasta i smażyć chrupiące gofry. Przed każdym smażeniem wierzch gofrownicy smarować niewielką ilością oleju. Gofry można podawać na słodko lub na słono.
Polecane dodatki do gofrów:
- Wersja na słodko: konfitury, dżem, płynny miód, syrop klonowy, ulubione owoce, serek waniliowy, bita śmietana, roztopiona czekolada, cukier puder, kakao, wiórki kokosowe.
- Wersja wytrawna: twarożek, rukola, pomidorki koktajlowe, szynka długo dojrzewająca, kiełki, rzodkiewka, prażone orzechy, szczypiorek, jajka sadzone, pieczona papryka lub bakłażan, serek kanapkowy, świeże zioła.
Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy