2022-07-08

Dutch Baby, czyli naleśnik z piekarnika

  • 2 porcje
  • 10 minut
  • 20 minut

I Ty możesz zostać prawdziwym królem weekendowych śniadań, a to dzięki puszystemu naleśnikowi z chrupiącą skórką! W ten ekspresowy sposób zapewnisz ukochanej słodkie rozpoczęcie dnia. 

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 1
  • 1

    szklanka mleka

  • 1

    szklanka mąki pszennej

  • 4

    jajka

  • 3

    łyżki cukru trzcinowego

  • 0.5

    łyżeczki soli

  • 2

    łyżeczki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Uwaga! Mleko oraz jajka trzeba wyjąć wcześniej z lodówki. Te składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C, po czym włożyć do niego 2 naczynia żaroodporne o średnicy ok. 20 cm, by się nagrzały.
  2. Mleko starannie rozkłócić z jajkami. Następnie wsypać mąkę przesianą z solą oraz cukier. Całość wymieszać, aby nie było grudek (ciasto powinno mieć lejącą konsystencję).
  3. Naczynia żaroodporne wyjąć z piekarnika i ostrożnie posmarować je oliwą, uważając, by się nie poparzyć. Do każdego z nich wlać równą porcję ciasta naleśnikowego i wstawić z powrotem do piecyka. Piec ok. 20 minut.

Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?





Tagi śniadanie




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.