2022-09-06
Croque Monsieur – kanapka pod beszamelem
Kanapka wcale nie musi być nudna! Ta wersja z sosem beszamelowym najlepiej smakuje z kieliszkiem szampana. Tak trzeba zacząć dzień!
SKŁADNIKI
-
4
duże kromki chleba pszennego
-
8
-
2
plastry szynki (np. długo dojrzewającej)
-
2
łyżeczki musztardy dijon
-
100
g masła
-
2
łyżki mąki pszennej
-
200
ml mleka
-
1
łyżeczka gałki muszkatołowej
-
2
łyżki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować 2 patelnie – zwykłą i grillową. Na zwykłej patelni roztopić masło, po czym zanurzyć w nim kromki chleba (tylko z jednej strony!) i przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię grillową stroną z masłem do dołu. Grillować, aż pieczywo się zrumieni.
- Przygotować beszamel: na maśle pozostałym na zwykłej patelni podsmażać przez chwilę mąkę, po czym powoli dolewać mleko, energicznie mieszając. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Dodać parmezan i doprawić gałką muszkatołową (beszamel zrobi się bardzo gęsty).
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC (grzałka góra-dół). Nieopieczoną stronę 2 kromek posmarować musztardą, po czym wyłożyć szynkę i po 2 plasterki sera. Wstawić do piekarnika i piec ok. 5 minut, aż ser się roztopi.
- Następnie na serze ułożyć pozostałe kromki (zrumienioną stroną do góry) i posmarować beszamelem. Na wierzchu ułożyć po 2 plasterki sera gruyère. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Podawać na gorąco.
Sprawdź też! Sos beszamelowy na winie
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy