Akademia

  • Jak zrobić sos beszamelowy?
2022-07-05

Sos beszamelowy na winie

Beszamel – nadaje szyku i elegancji. Bez niego nie istnieje kuchnia francuska. Mówi się, że sos beszamelowy jest dla Francuzów tym, czym sos pomidorowy dla Włochów. Proste potrawy zamienia w ucztę.

To niekwestionowany król sosów. Pokochał go cały świat i zaprosił do swojej kuchni. Wszędzie czuje się dobrze i wszędzie jest doceniany. Skradł nasze serce od razu, ale dopiero z winem sprawił, że pokochaliśmy go miłością nieskończoną.

Beszamel został wymyślony przez markiza Luisa de Béchamela – wielkiego smakosza i zarządcę dworu francuskiego króla Ludwika XIV. Bardzo szybko stał się bazą do innych sosów, a lista dań, które nie mogły się bez niego obejść wciąż się wydłużała – zapiekanki, makarony, warzywa, mięsa… Wszystko pod beszamelem zaczęło smakować lepiej! Ale żeby tak było, sos musi być nieskazitelnie gładki, dopieszczony gałką muszkatołową i mieszany z czułością. Jednym słowem, musi być domowy! Przy beszamelu nie można iść na kompromisy.

Receptura przygotowania tego francuskiego specjału nie jest wcale skomplikowana. Opiera się na 3 głównych składnikach: maśle, mące i mleku. Jednak, by dodać mu jeszcze większej elegancji, beszamel wzbogacamy białym winem. Ten jeden przepis wystarczy, by przyrządzić wiele pysznych dań – zapiekane szparagi lub cukinie pod beszamelem, sos z pieczarkami do makaronu, a nawet pizzę. Możesz eksperymentować do woli!

Jak przygotować sos beszamelowy na winie?

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Masło rozgrzać w rondelku, po czym wsypać mąkę i chwilę podgrzewać, mieszając. Składniki powinny się połączyć. Naczynie zdjąć ognia i małymi porcjami dolewać wino oraz mleko, energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  2. Rondelek ponownie wstawić na ogień i sos podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
jak zrobić sos beszamelowy?

Prawdziwy beszamel nie istnieje bez dodatku gałki muszkatołowej.

3 kapitalne sosy na bazie beszamelu

Na podstawie tego sosu można przygotować różne warianty smakowe, które w bardzo łatwy sposób urozmaicą Twoją kuchnię. Zobacz, jakie to proste!

  • Sos Mornay – do beszamelu dodać trochę startego sera Gruyère lub parmezanu i podgrzewać, aż się rozpuści. Sos będzie nieco gęstszy i bardziej kremowy. Doskonały do makaronów!
  • Sauce crème (sos kremowy) – powstaje przez dodanie kilku łyżek kremówki (śmietany 30 lub 36%). Ta wersja sosu idealnie sprawdzi się, by zapiec pod nim pieczarki – takiej przystawki goście się nie spodziewają!
  • Sos Soubis – to inaczej sos cebulowy. Beszamel łączy się ze zrumienioną i zmiksowaną cebulą, my szczególnie polecamy łagodniejszą w smaku szalotkę. Wystarczy naprawę odrobina, by uzyskać zadowalający smak. Sos Soubis podajemy ze smażonym lub pieczonym drobiem. Doskonale też pasuje do białych ryb.

Jakie wino pasuje do dań z beszamelem?

  • Riesling – wina z tego szczepu bywają naprawdę różne – wszystko zależy od regionu – ale łączy je wysoka kwasowość i cytrusowe aromaty, a także wyraźna mineralność, która doskonale balansuje kremowość beszamelu.

  • Pinot gris – to szczep, który daje niezwykle aromatyczne wino. Ze względu na miejsce produkcji wina różnią się od siebie subtelnymi nutami w smaku i aromacie. Pinot gris może być więc bardzo lekkie i subtelne, ale też nasycone zapachami. Cechą charakterystyczną są wyraźnie wyczuwalne akcenty jabłek i cytrusów, z delikatną nutą przypraw korzennych, która świetnie podbija smak gałki muszkatołowej w sosie.

  • Chardonnay ma dużo akcentów słodkich, wyczuwalnych owoców egzotycznych (ananas, mango, brzoskwinie). Do beszamelu polecamy bardziej kremowe, cięższe wina (np. z Kalifornii), szczególnie jeśli postanowiłeś przygotować Sos Mornay, który doskonale będzie pasować do dań z drobiu.








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.