• Placki serowe
2022-10-06

Serowe placuszki z meksykańską nutą

  • 2 porcje
  • 30 minut
  • z tequilą

Bardzo prosty przepis na śniadaniowe placki z drobnym meksykańskim akcentem, czyli tequilą. Szybko i smacznie – to lubimy!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 300

    g śmietankowego serka kanapkowego (np. Almette)

  • 3

    jajka

  • 3

    łyżki mąki pszennej

  • 2

    łyżeczki tequili

  • 1

    łyżka cukru pudru

  • oliwa z oliwek do smażenia

  • 3

    świeże figi do podania

  • płynny miód do polania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek i wymieszać z serkiem, tequilą oraz mąką.
  2. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Pianę z białek połączyć z masą serową za pomocą łyżki.
  3. Patelnię posmarować niewielką ilością oliwy, po czym łyżką wykładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Gdy spód się podpiecze, placki obrócić na drugą stronę i przez chwilę podsmażać na złoty kolor.
  4. Placuszki podawać polane miodem i z pokrojonymi figami.

Sprawdź też! Meksyk w kuchni – najlepsze przepisy z tequilą

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.