• Kurczak na białym winie
2024-07-10

Coq au vin blanc, czyli kurczak w białym winie

  • 8 porcji
  • 70 minut
  • na winie

Jeśli szukasz czegoś prostego, ale eleganckiego na obiad, ten francuski przepis na kurczaka wolno duszonego w białym winie jest dla Ciebie. To szybsza wersja klasycznego coq au vin na pinot noir.

SKŁADNIKI
  • 8

    udek kurczaka

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • 1

    cebula

  • 5

    plasterków boczku

  • 4

    ząbki czosnku

  • 250

    g pieczarek (np. cremini)

  • 500

    ml białego wytrawnego wina

  • 250

    g śmietany 30%

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obrać i posiekać. Boczek drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Pieczarki opłukać, osuszyć i pociąć w plasterki.
  2. Udka kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem z obu stron, po czym obsmażyć na tłuszczu po smażeniu boczku. Mięso wyjąć i odłożyć na bok.
  3. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić cebulę (w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę oliwy). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Cebulę z czosnkiem przełożyć do miseczki.
  4. Na patelnię po cebuli wrzucić pieczarki i smażyć je przez 3-5 minut na średnim ogniu. Następnie włożyć z powrotem kurczaka, cebulę z czosnkiem oraz bekon. Całość zalać winem i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
  5. Składniki na patelni zalać śmietaną i podgrzewać jeszcze 10 minut. Na koniec sos doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź też! Jakie wino podawać do dań z kurczaka?

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Chardonnay

Wybierz wino o umiarkowanej kwasowości, najlepiej z Burgundii.

Burgundzkie chardonnay często mają nuty cytrusów, jabłek, a także delikatny posmak dębu, który może wspaniale dopełnić smak kurczaka w białym winie.

Dowiedz się więcej! Chardonnay – niesamowite wino o różnych obliczach

 




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.