• brownie na winie czerwonym z pyszną polewą
2025-01-09

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem

  • 12 porcji
  • 45 minut
  • 45-60 minut
  • na winie

Pyszne brownie z aksamitną polewą. Jego tajnym składnikiem jest cabernet sauvignon!

SKŁADNIKI
  • 160

    g mąki pszennej

  • 30

    g niesłodzonego kakao w proszku

  • 120

    g masła masła + do formy

  • 1

    łyżeczka sody oczyszczonej

  • 0.5

    łyżeczki soli

  • 1

    szklanka cukru

  • 1

    duże jajko (w temperaturze pokojowej)

  • 1

    szklanka czerwonego wina wytrawnego cabernet sauvignon

  • 1

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • Polewa:

  • 90

    g czekolady o zawartości kakao 50%

  • 2

    łyżki zimnego masła

  • 1

    łyżka syropu klonowego

  • 30

    g cukru pudru

  • 2

    łyżki czerwonego wina wytrawnego cabernet sauvignon

  • sól morska (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm posmarować masłem i wyścielić pergaminem.
  2. W misce wymieszać mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i sól. W drugim naczyniu bardzo dokładnie połączyć roztopione masło z cukrem oraz jajkiem. Gdy masa będzie jednolita, wlać wino z ekstraktem waniliowym. Na koniec dołożyć sypkie składniki i całość starannie wymieszać.
  3. Ciasto przelać do przygotowanej formy i wygładzić wierzch. Piec przez 45-60 minut do suchego patyczka. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować polewę: posiekaną czekoladę oraz pokrojone masło umieścić w rondelku. Dodać syrop klonowy i całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki całkowicie się rozpuszczą i połączą. Dodać cukier puder i 2 łyżki lekko podgrzanego wina. Odstawić w lekkiego zastygnięcia.
  5. Gotowe ciasto wyjąć z formy, po czym polać przygotowaną polewą. Wierzch można oprószyć solą morską. Odstawić na 30 minut. Wypiek można pociąć w kliny lub kwadraty i podawać ze świeżymi owocami.

Sprawdź też! Słodka chwila we dwoje. Najlepsze desery z czekoladą

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Cabernet sauvignon

To wino charakteryzuje się bogatymi aromatami czarnej porzeczki, wiśni, śliwki i przypraw, które doskonale współgrają z czekoladą, wzmacniając jej głębię i intensywność. Dodatkowo dodaje lekkiej kwasowości i tanin, które pomagają zrównoważyć słodycz cukru w cieście.

Dowiedz się więcej! Cabernet sauvignon – król czerwonych win. Kompletny przewodnik




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.