• Sernikobrownie z likierem irlandzkim
2024-02-19

Sernikobrownie z likierem Irish Cream

  • 10 porcji
  • 40 minut
  • 40-45 minut
  • na likierze

Jedno ciasto, tyle smaków! Na przemian puszyste i kremowe w środku, a chrupiące z wierzchu. Prawdziwy raj dla łasucha.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 10
  • Masa serowa:

  • 220

    g serka kremowego (typu Philadelphia)

  • 5

    łyżek cukru

  • 1

    żółtko

  • 0.5

    łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 2

    łyżki likieru Irish Cream

  • 2

    łyżki mąki pszennej

  • Masa brownie:

  • 5

    łyżek masła + do formy

  • 100

    g gorzkiej czekolady

  • 2

    duże jajka

  • 0.5

    szklanki brązowego cukru

  • 1

    łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 60

    ml likieru Irish Cream

  • szczypta soli

  • 100

    g mąki pszennej

  • 2

    łyżki kakao bez cukru

  •  

    Uwaga! Wszystkie składniki na masę serową muszą mieć temperaturę pokojową.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Formę o boku ok. 22 cm posmarować masłem.
  2. Przygotować masę sernikową: serek utrzeć z cukrem, żółtkiem, ekstraktem waniliowym, likierem oraz mąką na gładką masę.
  3. Przygotować brownie: masło rozpuścić w rondelku, po czym dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać, mieszając, aż całkowicie się roztopi.
  4. Jajka utrzeć z cukrem, szczyptą soli, ekstraktem waniliowym oraz likierem na gładką masę. Następnie wlać rozpuszczoną czekoladę i całość dokładnie wymieszać.
  5. Do masy czekoladowej wsypać mąkę oraz kakao i miksować na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Z masy odlać 1/2 szklanki.
  6. Masę brownie przelać do natłuszczonej formy, po czym równomiernie wyłożyć na niej masę serową.
  7. Za pomocą łyżki wykładać na wierzch pozostałą masę czekoladową. Delikatnie przemieszać, aby powstał marmurkowy wzór.
  8. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 40-45 minut. Gdy będzie gotowe, wyjąć na kratkę kuchenną i odstawić na 30 minut do ostygnięcia. Sernikobrownie można podawać z lodami lub z gorącą frużeliną wiśniową.

(fot. depositphotos)





Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.