• czekoladowe kulki z rumem na deser
2024-03-04

Czekoladowo-kokosowe kulki z rumem

  • 4 porcje
  • 25 minut
  • na rumie

Wyjątkowy przysmak bez pieczenia z rumową nutą – idealny, by osłodzić niejedno spotkanie. Uwaga! Ten przepis uzależnia!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 250

    g ciastek waniliowych lub czekoladowych

  • 400

    g słodzonego mleka skondensowanego

  • 3

    łyżki ciemnego rumu

  • 1

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 0.5

    szklanki kakao bez cukru

  • 1

    szklanka wiórków kokosowych

  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciasteczka starannie pokruszyć, np. za pomocą malaksera. Następnie dodać mleko skondensowane, rum, ekstrakt waniliowy, sól, kakao oraz połowę wiórków. Składniki dokładnie wymieszać. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dolać 1-2 łyżki mleka.
  2. Za pomocą łyżki nabierać porcje przygotowanej masy i formować w dłoniach kulki o średnicy 2,5-3,5 cm.
  3. Pozostałe wiórki kokosowe wysypać na talerz i obtaczać w nich gotowe kulki. Przechowywać w lodówce.

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.