• Ricotta z białą czekoladą i galaretką na winie
2023-02-09

Czekoladowa ricotta pod galaretką

  • 2 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • na winie

Pyszna galaretka na bazie wina musującego oraz delikatny krem z białej czekolady. Życie nabiera słodyczy już od pierwszej łyżeczki.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 200

    g sera ricotta

  • 30

    g białej czekolady

  • 100

    ml soku z granatu

  • 100

    ml różowego słodkiego wina musującego

  • 10

    g żelatyny

  • pestki granatu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia.
  2. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić i zmiksować z ricottą na gładki krem. Masę przełożyć do kieliszków lub szklanek. Wstawić do lodówki.
  3. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu, po czym dodać do niej sok oraz wino. Chwilę podgrzewać, mieszając. Ostudzić.
  4. Gdy galaretka zacznie tężeć, przelać ją na krem z ricotty. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem desery udekorować pestkami granatu.

Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.