• Lemon pie w szklance - deser bez pieczenia
2023-02-09

Lemon pie bez pieczenia

  • 4 porcje
  • 40 minut
  • z likierem

Nie musisz odpalać piekarnika, by cieszyć się smakiem jednego z najbardziej popularnych deserów na świecie.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 60

    g herbatników maślanych

  • 70

    g cukru pudru

  • 30

    g masła

  • 350

    g serka mascarpone

  • 1

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 50

    ml likieru cytrynowego

  • 150

    g schłodzonej śmietany 36%

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciasteczka maślane rozdrobić (np. w malakserze), po czym połączyć z roztopionym masłem. Przygotowaną masę wyłożyć do 4 szklanek.
  2. 100 g śmietany ubić na sztywną pianę z 50 g cukru. Stale miksując, stopniowo dodawać serek.
  3. Gdy masa będzie gotowa, wmieszać ekstrakt waniliowy oraz likier cytrynowy.
  4. Gotowy krem wyłożyć na masę ciasteczkową. Wstawić na chwilę do lodówki.
  5. Pozostałą śmietanę ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Udekorować nią wierzchy deserów. Całość można ozdobić skórką i kawałkami limonki lub cytryny.

Sprawdź też! Limoncello. Eksplozja orzeźwiających cytrusowych smaków

(fot. depositphotos)





Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.