Akademia
Chardonnay – niesamowite wino o różnych obliczach
Chardonnay to jedno z najpopularniejszych winogron na świecie. Powstają z niego wina w szerokiej gamie stylów – od lekkich, rześkich i mineralnych po bogate, kremowe, dojrzewające w dębie oraz luksusowe szampany.
Ta odmiana ma niesamowite właściwości wyrażania terroir (ziemi, na której jest uprawiana), jak i prezentowania stylu winiarza. Właśnie z tego powodu wino chardonnay jest tak różnorodne. Bez względu na to, w jakich winach gustujesz, z pewnością trafisz na chardonnay, które będzie Ci pasować.
Gdzie powstają najlepsze chardonnay?
Chardonnay swoją nazwę wzięło od wioski w południowej części Burgundii o tej samej nazwie – tam właśnie znajdują się najstarsze na świecie winnice wytwarzające to wino. Zdaniem profesjonalistów właśnie w Burgundii powstają najlepsze chardonnay, zwłaszcza w regionie Côte de Beaune. Bardzo często mają zdolność do starzenia się przez dziesięciolecia.
Z kolei nieco dalej na północ Burgundii, w Chablis, robi się świetne chardonnay, ale już w nieco innym stylu – z wyraźną kredową mineralnością i przepyszną kwasowością. Świetne jakościowe chardonnay powstają również na południu Burgundii, a dokładniej w regionie Côte Chalonnaise i Mâconnais.
W samej Szampanii, ojczyźnie szampana, chardonnay jest jedną z trzech głównych dozwolonych odmian winorośli, obok pinot noir i pinot meunier. Gdy na etykiecie szampana widzisz termin blanc de blancs, oznacza to, że pijesz czyste chardonnay.
Bardzo popularne i lubiane przez konsumentów chardonnay pochodzi też z kalifornijskiej Doliny Napa – zwykle jest produkowane w bogatszym stylu, często w dębie. Ma głębię smaku i charakterystyczną kremowość z maślanymi nutami.
Chardonnay w różnych stylach powstaje także w stanie Waszyngton i Oregonie, a także w Argentynie i Chile, Australii, Nowej Zelandii i nie tylko.
Podsumowując, jeśli chcesz spróbować najlepszego białego wina z chłodniejszych regionów, wybierz coś z Francji, Chile lub Nowej Zelandii. Jeżeli zaś wolisz smaki z nieco bardziej słonecznego klimatu, powinieneś poszukać etykiet z Australii, Kalifornii lub Hiszpanii.
Jak smakuje chardonnay?
Odpowiedź na to pytanie jest czasami trudna ze względu na wszechstronność wina. Winorośl jest tak elastyczna i może rosnąć prawie wszędzie, więc smak winogron i wina różni się w zależności od lokalizacji. Zwykle będzie nieco wytrawne z umiarkowaną kwasowością i zawartością alkoholu.
Chardonnay naturalnie ma nuty owocowe, często przypominające jesienne owoce z sadów, takie jak jabłka i gruszki. Gdy winorośl rośnie na glebach bogatych w wapń, w winie możemy znaleźć subtelną słoność, a także mineralność.
Szczepy, które dojrzewały w regionach o ciepłym klimacie, dają wino z akcentami owoców tropikalnych (m.in. ananasa, mango, papai). W chłodniejszym klimacie powstaje szczuplejsze chardonnay, z nutami zielonego jabłka i cytrusów.
Chardonnay, które dojrzewało w dębowych beczkach, jest pełne i bogate, często ma dodatkowe nuty wanilii, przypraw do pieczenia (m.in. cynamonu, goździków) oraz orzechów i masła.
Niebeczkowane chardonnay jest dużo prostsze, podobne do stylu pinot grigio lub sauvignon blanc, choć bez „zielonych” posmaków i z nieco mniejszą kwasowością.
Dlaczego warto pić chardonnay?
Niewiele innych odmian win jest produkowanych w tak szerokiej gamie stylów. Chardonnay może być orzeźwiające latem i rozgrzewające w chłodniejsze dni, w zależności od tego, jaki styl wybierzesz. I do tego świetnie komponuje się z jedzeniem.
Lżejsze, mineralne chardonnay, np. z Chablis, są doskonałym towarzystwem dla białych ryb i owoców morza, duszonego na parze drobiu. Bogatsze odmiany chardonnay wolą bardziej obfite dania – np. grillowany drób, mięso lub makarony w sosie śmietanowym. Lubią też sery pleśniowe, m.in. camembert i brie.
- Sprawdź nasz przepis na camembert pieczony w winie
Co ważne, bez względu na to, ile chcesz wydać na butelkę chardonnay, z pewnością znajdziesz świetną opcję w swoim przedziale cenowym. Jest mnóstwo pysznych win, które można znaleźć za mniej niż 50 zł, co jest dużym plusem.
A to ciekawe!
- Powstanie chardonnay w Burgundii jest przypisywane żonie cesarza Karola Wielkiego. Ponoć miała już dość plam z czerwonego wina na siwej brodzie swojego męża, więc zażądała uprawy białych winogron w ich posiadłości (obecnie Corton-Charlemagne).
- W 2002 roku chardonnay zyskało na popularności jako imię dla dziecka w Wielkiej Brytanii, a to ze względu na jedną z postaci z serialu „Żony piłkarzy”.
Tomasz Lipiński
(fot. depositphotos)