Alkohole
Cepa Lebrel Reserva – czerwone wino z Lidla. Recenzja
Cepa Lebrel Reserva, czerwone wino z Lidla, z pewnością rzuca wyzwanie powszechnym przekonaniom o jakości win oferowanych przez sieci handlowe. Jest także konkretnym dowodem na to, że dobra jakość nie musi iść w parze z wysoką ceną.
Jednak czy to wino jest dla wszystkich? Nie! Cepa Lebrel Reserva zachwyca złożonością smaku i aromatu, ale jest też wymagające. Sprawdź, czym charakteryzuje się to wino z Lidla i dlaczego warto poznać tę etykietę bliżej!
Rioja – hiszpański raj dla winiarstwa
Region Rioja jest jednym z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich na świecie. Jego historia produkcji wina sięga czasów rzymskich, ale to XIX wiek przyniósł mu międzynarodowe uznanie, kiedy producenci wina z Rioja zaczęli stosować techniki winifikacji wyniesione z Bordeaux.
Region ten jest podzielony na trzy główne podregiony: Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Oriental (dawniej Rioja Baja). Jest szczególnie znany z produkcji wyjątkowo eleganckich i złożonych czerwonych win, z odmiany tempranillo na czele, które słyną z potencjału do długiego starzenia. Dzięki surowym regulacjom dotyczącym produkcji i leżakowania, wina z Rioja utrzymują wysoką jakość i są cenione przez koneserów na całym świecie.
Rioja była jednym z pierwszych regionów winiarskich w Hiszpanii, który rozwinął i spopularyzował enoturystykę, oferując zwiedzanie winnic i degustacje, ale także wiele festiwali oraz wydarzeń winiarskich.
Cepa Lebrel Reserva z Lidla – co to za wino?
Jest to czerwone wino wytrawne z odmiany tempranillo. Na etykiecie znajdziemy termin reserva, co oznacza, że wino leżakowało co najmniej 3 lata, z czego przynajmniej 12 miesięcy w dębowej beczce.
Wino należy do klasyfikacji DOCa (Denominación de Origen Calificada) – obejmuje ona wina najwyższej jakości, które muszą spełniać wysokie standardy regulacyjne. W Hiszpanii są tylko dwa regiony z tym certyfikatem: Rioja i Priorat.
Za tą etykietą stoi Pagos del Rey. Marka ma swoje winnice w czterech kluczowych hiszpańskich regionach winiarskich: Ribera del Duero, Rueda, Tor i Rioja. Cepa Lebrel Reserva jest winem zrobionym typowo dla sieci Lidl.
Pagos del Rey słynie z doskonałych, głębokich czerwonych win, które powstają dzięki połączeniu tradycyjnych metod winifikacji z nowoczesnymi technikami.
Cepa Lebrel Reserva – degustacja wina z Lidla
Wino ma przyjemny i bogaty aromat. W nosie znajdziemy wiśnie, czarną porzeczkę, wędzoną śliwkę, wanilię, kakao oraz nutę czarnego pieprzu. To wino jednak trzeba wcześniej napowietrzyć – dekantacja bardzo ładnie ułoży wszystkie aromaty.
W smaku natomiast dostajemy dojrzałą wiśnię, jagody, nutę palonych ziaren kawy, mleczną czekoladę i wanilię. Mamy tu też dobrą kwasowość, niezłą strukturę, złożoność i bardzo udany finisz.
Krótko mówiąc, dostajemy tu wszystko, czego nam potrzeba. To jest po prostu dobra Rioja, a biorąc pod uwagę, że kosztuje niecałe 30 zł, to nawet możemy powiedzieć, że jest świetna. W tym przedziale cenowym trudno znaleźć coś równie porządnego.
Nie jest to jednak wino dla każdego. Choć tanina nie jest ostra jak sztylet, to jest jej całkiem sporo (jak na wino tego typu przystało). Jest dość ciężkie i charakterne, więc jeśli ktoś uwielbia lekkie wina owocowe, to Cepa Lebrel Reserva niekoniecznie przypadnie mu do gustu.
Jednak i w tym przypadku nie warto skreślać tego wina, bo ono jest świetne do foodpairngu. Doskonale się sprawdzi z tłustymi mięsami, wołowiną (np. po burgundzku), dziczyzną i jagnięciną. Na pewno jest bardzo eleganckie, więc warto je wziąć pod uwagę, przygotowując kolację we dwoje.
Co pasuje do Cepa Lebrel Reserva? Nasze propozycje!
- Gicz jagnięca w pomidorach i winie
- Steki marynowane w czerwonym winie
- Żebra wołowe duszone w winie
- Jeżynowo-winna kaczka z rusztu
- Policzki wołowe w sosie
Cepa Lebrel Reserva jest trochę wymagające – to na pewno nie wino do wesołego popijania na tarasie lub balkonie. Wymaga dekantacji i otwartości na taninę. Jednak oferuje dużo. Jak na wino z dyskontu nawet bardzo dużo! Polecamy 🙂
Konrad Bukowski