2022-11-17
Banoffee z karmelowo-rumowym sosem
Banoffee to angielskie ciasto bez pieczenia z bananami, kremem na bitej śmietanie i kajmakiem. Naszą wersję zrobiliśmy w pucharkach, a słodyczy dodaje karmelowo-rumowy sos.
SKŁADNIKI
-
6
herbatników
-
70
g serka mascarpone
-
70
g śmietany 30%
-
1
duży banan
-
kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Herbatniki bardzo drobno pokruszyć i wrzucić do 2 dużych szklanek.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, po czym pod koniec stopniowo dodawać serek mascarpone, stale mieszając. Połowę kremu wyłożyć na ciasteczka.
- Banan obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na śmietanowo-serowej masie. Owoce polać sosem karmelowo-rumowym (ilość zależy od tego, jak słodki ma być deser).
- Na bananie w karmelu rozprowadzić resztę kremu. Wierzch oprószyć kakao.
Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy