• Świąteczne danie - piersi kaczki z sosem korzennym na winie
2023-11-21

Kaczka z korzennym sosem z żurawiną

  • 4 porcje
  • 30 minut
  • 15 minut
  • na winie

Prosta i wykwintna kaczka na świąteczny stół! Połączyliśmy sok z żurawiny z winem oraz przyprawami korzennymi. Ale to nie wszystko. Na końcu, aby podkreślić wszystkie smaki sosu, dodaliśmy kostkę gorzkiej czekolady – to zmienia wszystko!

SKŁADNIKI
  • 4

    piersi kaczki ze skórą

  • 500

    ml soku z żurawiny

  • 50

    ml octu balsamicznego

  • 100

    ml czerwonego wina wytrawnego

  • 2

    łyżki cukru trzcinowego

  • 1

    pomarańcza

  • 3

    gwiazdki anyżu

  • 8

    goździków

  • 2

    laski cynamonu

  • 1

    kostka gorzkiej czekolady

  • 2

    garści żurawiny

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do rondelka przelać sok z żurawiny, ocet balsamiczny oraz wino. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, cukier trzcinowy oraz żurawinę. Następnie wrzucić anyż, goździki oraz cynamon. Podgrzewać na niewielkim ogniu, często mieszając, aż żurawina zmięknie, a sos zredukuje się do 1/3.
  2. Na końcu z sosu wyjąć przyprawy korzenne i wrzucić kostkę czekolady. Mieszać do momentu, aż się rozpuści. Sos zdjąć z ognia.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Piersi kaczki opłukać i osuszyć, po czym skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć ze wszystkich stron solą oraz pieprzem.
  4. Piersi ułożyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu skórą do dołu i smażyć ok. 2 minut. Piersi odwrócić na drugą stronę i podsmażać 1 minutę.
  5. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (tłuszcz odlać) i piec ok. 15 minut. Gotowe piersi kaczki wyjąć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić na 7 minut.
  6. Kaczkę podawać z ulubionymi dodatkami polaną ciepłym sosem korzennym.

Sprawdź też! 10 przepisów na poncz, które Cię rozgrzeją po zimowym spacerze

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Merlot

Klasyczne wino do kaczki, szczególnie gdy towarzyszy mu sos na bazie żurawiny lub wiśni.

To łagodne, zrównoważone w smaku wino o wyrazistej barwie. Charakteryzuje się aromatem wiśni, truskawki, jeżyny oraz czekolady z dodatkiem nuty przypraw. To idealna kompozycja, która harmonijnie łączy się ze smakiem sosu korzennego z żurawiną.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.