2023-10-02
Kurczak na ostro z kroplą whisky
Już po pierwszym kęsie będziesz wiedzieć, że przed Tobą wspaniała uczta. Chrupiący kurczak w miodowej glazurze z whisky zmieni zwyczajny obiad w prawdziwą podróż po smakach.
SKŁADNIKI
-
2
pojedyncze piersi kurczaka
-
1
łyżka masła
-
1
łyżka drobno posiekanej cebuli
-
80
ml whisky
-
60
ml płynnego miodu
-
2
ząbki czosnku
-
1
łyżeczka płatków chili
-
oliwa do smażenia
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- W rondelku roztopić masło, po czym zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać miód, whisky, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz płatki chili. Wymieszać.
- Całość doprowadzić do wrzenia i podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Piersi kurczaka opłukać, osuszyć i oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem.
- Mięso przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię grillową posmarowaną oliwą i smażyć z obu stron na złoty kolor, polewając je przygotowanym sosem whisky.
- Gdy kurczak będzie już gotowy, przełożyć go na talerze i pokroić w plastry. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź też! 7 łatwych i pysznych przepisów z whisky
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy