• Pikantne piersi kurczaka z glazurą whisky
2023-10-02

Kurczak na ostro z kroplą whisky

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na ostro

Już po pierwszym kęsie będziesz wiedzieć, że przed Tobą wspaniała uczta. Chrupiący kurczak w miodowej glazurze z whisky zmieni zwyczajny obiad w prawdziwą podróż po smakach.

SKŁADNIKI
  • 2

    pojedyncze piersi kurczaka

  • 1

    łyżka masła

  • 1

    łyżka drobno posiekanej cebuli

  • 80

    ml whisky

  • 60

    ml płynnego miodu

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    łyżeczka płatków chili

  • oliwa do smażenia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. W rondelku roztopić masło, po czym zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać miód, whisky, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz płatki chili. Wymieszać.
  2. Całość doprowadzić do wrzenia i podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć i oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem.
  4. Mięso przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię grillową posmarowaną oliwą i smażyć z obu stron na złoty kolor, polewając je przygotowanym sosem whisky.
  5. Gdy kurczak będzie już gotowy, przełożyć go na talerze i pokroić w plastry. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź też! 7 łatwych i pysznych przepisów z whisky

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.