Inspiracje
Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą!
Zaproś rum do kuchni, a my podarujemy Ci najlepsze przepisy, które sprawią, że życie będzie jeszcze pyszniejsze!
Rum jest prawdopodobnie jednym z najwcześniejszych znanych alkoholi ze względu na prosty proces produkcji. Daiquiri, Piña Colada, Mojito – to tylko kilka koktajli, które bez niego by nie powstały, podobnie jak nasze przepisy. Daj się zaskoczyć! Oto 5 oryginalnych kulinarnych pomysłów z rumem w roli głównej!
- Sprawdź! Rum. Co warto o nim wiedzieć?
Polędwiczka wieprzowa na rumie
To bardzo ekspresowy pomysł na obiad – wystarczy tylko 20 minut w kuchni i gotowe! To również świetny przepis dla tych, którzy swoją przygodę z gotowaniem dopiero rozpoczynają. Ta prosta receptura sprawia, że pierwszy kulinarny sukces masz zagwarantowany!
Mięso wystarczy podsmażyć i podlać wodą z rumem, po czym dusić pod przykryciem. W tym czasie polędwiczka nabierze pięknego aromatu i soczystości.
Sałatka z rumowymi krewetkami
Oto sałatka, która z pewnością Cię zaskoczy. Jej głównym składnikiem są krewetki duszone z czosnkiem i sokiem z cytryny na… rumie. Co za połączenie!
Do przepisu polecamy biały rum – jest lżejszy w smaku niż ciemny i nie przyćmi delikatnych krewetek.
Taka sałatka może być podawana jako przystawka z pieczywem, ale my ją chętnie serwujemy jako dodatek do serów z grilla, np. camemberta. Gdy jest sezon, same krewetki również warto wrzucić na ruszt.
Słodki omlet z rumowymi wiśniami
Poznaj nasz pomysł na słodkie „dzień dobry”, czyli śniadanie po cesarsku! Ten wywodzący się z Austrii omlet, nazywany Kaiserschmarrn, jest absolutnym hitem. Mięciutki, delikatny i puszysty – świat zwariował na jego punkcie.
Jednak by to rozpoczęcie dnia było jeszcze bardziej królewskie, omlet podajemy z gorącymi wiśniami duszonymi w rumie.
To idealny pomysł na śniadanie w łóżku we dwoje. Kto wie, po takiej uczcie może w tym łóżku zostaniecie dłużej?
Wołowina duszona z rumem i kawą
Miałeś okazję kiedyś spróbować coffee beef? Jest to pyszna wołowina duszona w kawie z miodem i tabasco, ale jeszcze większego aromatu i smaku nabiera, gdy dodasz do niej kieliszek ciemnego rumu.
Ten ciekawy przepis polecamy szczególnie na kolację we dwoje. Na pewno będzie miłym rozpoczęciem wieczoru i zaskoczy Twoją połowę. Nikt nie lubi nudy, nawet na talerzu.
Tarta Tatin z rumową gruszką
To słynna francuska tarta, która pieczona jest… spodem do góry! Najczęściej przyrządza się ją z jabłek, ale postanowiliśmy zrobić mały twist i gwiazdą na naszej tarcie są gruszki w rumowym karmelu. Palce lizać! Takie słodkie wariacje w kuchni lubimy najbardziej.
Jest jednak bardzo ważna zasada. Ten deser podajemy na ciepło! Dla Francuzów Tarta Tatin w temperaturze pokojowej nie jest warta naczynia, w której była pieczona!