Akademia

  • Co warto wiedzieć o rumie
2023-01-20

Rum. Co warto o nim wiedzieć?

Daiquiri, Piña Colada, Mojito – to tylko kilka koktajli, które tak uwielbiamy! Łączy je jedno, nie powstałyby bez rumu! To jeden z najbardziej popularnych alkoholi na świecie. Od tłocznych barów, po sobotnią noc na kanapie – nic nie przeniesie Cię w tropiki jak rum! Kojarzy się z egzotycznymi wyspami, dobrą zabawą i… piratami 🙂

Skąd się wziął rum, jak się go produkuje i dlaczego nie może zabraknąć go w Twoim barku? Oto, co powinieneś wiedzieć o rumie.

Czym jest rum?

Rum to spirytus wytwarzany z melasy z trzciny cukrowej lub soku z trzciny cukrowej. Trzcina cukrowa kolejno poddawana jest fermentacji (w tym celu dodaje się drożdże i wodę) i destylacji, a następnie płyn leżakuje w drewnianych beczkach lub zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Co ciekawe, ze względu na tropikalny klimat, w którym wytwarza się większość rumów, płyn dojrzewa znacznie szybciej niż inne alkohole. W wyniku procesu starzenia część destylatu odparowuje (zjawisko znane jako Angel’s Share – mówi się, że tę właśnie część zabierają sobie anioły). W rumie z Francji lub Szkocji co roku traci się ok. 2% płynu, podczas gdy w tropikach aż 10%!

W świecie rumu. Co warto wiedzieć?

Stara fabryka rumu Porto da Cruz, Madera (fot. depositphotos).

Po starzeniu producenci często mieszają rumy w celu uzyskania spójnego, jak najbardziej doskonałego smaku.

Na całym świecie, a szczególnie na Karaibach, każda wyspa lub region ma swój własny, niepowtarzalny styl produkcji. Najbardziej spójną częścią procesu jest fermentacja trzciny cukrowej – jakość rumu w głównej mierze zależy od jej odmiany. Warto też wiedzie, że istnieją również trzy rodzaje melasy: lekka, średnia i czarna, które również decydują o smaku rumu.

Rum na wiele stylów, które zależą głównie od procesu destylacji i długości leżakowania. Może dojrzewać od 12 miesięcy do wielu dziesięcioleci, nabierając z każdym rokiem dojrzewania nowych smaków i aromatów. Moc rumu też bywa różna – od 20% do 75,5% ABV. 

W przeciwieństwie do wielu innych alkoholi, rum nie podlega też rygorystycznym przepisom produkcyjnym, więc można go legalnie destylować w dowolnym miejscu na globie. Najczęściej jednak kojarzony jest z pięknymi Wyspami Karaibskimi otoczonymi krystalicznie czystą wodą, gdzie panuje idealny klimat do uprawy trzciny cukrowej. Z produkcji rumu słyną przede wszystkim Trynidad, Jamajka, Kuba, Gujana oraz Barbados.

Krótka historia rumu

Rum jest prawdopodobnie jednym z najwcześniejszych znanych alkoholi ze względu na prosty proces produkcji. Jego główny składnik, trzcinę cukrową, fermentowano już w 350 r p.n.e. w Indiach.

Jednak za kolebę rumu uznaje się Wyspy Kanaryjskie, gdzie znajdowały się plantacje trzciny cukrowej. Ich największy rozwój przypada na XVII wiek, gdy dostarczały rafinowany cukier do Europy. Niewolnicy, pracujący na plantacji, odkryli, że melasę (produkt uboczny rafinacji trzciny cukrowej) można przefermentować na alkohol. Rum szybko stał się popularny i z wysp trafił do Nowej Anglii, gdzie można było go zakupić za bezcen. Dodatkowo, w przeciwieństwie do innych alkoholi, był łatwo dostępny.

W świecie rumu. Co warto wiedzieć?

Plantacja trzciny cukrowej (fot. depositphotos).

Pod koniec XVII wieku istniały doniesienia o produkcji rumu w Brazylii, Szwecji, a nawet we Francji. Pierwotnie nazywany „zabójczym diabłem”. Po raz pierwszy pojawił się w dokumentach z 1650 roku na Barbadosie. Nazwa „rum” jest używana od 1667 roku.

Na samych Karaibach przemysł trzciny cukrowej stale kwitł (niestety jak i handel niewolnikami). Rum docierał w coraz dalsze zakątki świata, a to dzięki korsarzom, którzy lubili i się go napić, i nim handlować. Z czasem stał się ulubionym trunkiem brytyjskiej marynarki wojennej co trwało aż do XX wieku.

W świecie rumu. Co warto wiedzieć?

Rum był ulubionym trunkiem brytyjskiej marynarki wojennej (fot. depositphotos).

Popularność rumu zaczęła spadać w Nowej Anglii, gdy w 1733 roku Brytyjczycy nałożyli wysoki podatek na trzcinę cukrową i melasę pochodzącą z dowolnej wyspy innej niż te kontrolowane przez Wielką Brytanię. Nie ma tego złego, bo okazało się szybko, że ta sytuacja sprzyjała rozwojowi m.in. amerykańskiej whisky, która takim podatkom nie podlegała.

Obecnie większość rumu jest produkowana na Karaibach, w Ameryce Łacińskiej i Północnej oraz na wsypach Południowego Pacyfiku. W ostatnich latach widać też znaczący wzrost sprzedaży rumu na całym świecie.

Rodzaje rumu. Poznaj wszystkie jego oblicza

Rum może mieć naprawdę wiele odmian, ale najbardziej podstawowa klasyfikacja dzieli rum na: biały, złoty, ciemny i czarny.

  • Rum biały (light rum) – najczęściej wykorzystywany do przygotowywania koktajli. Dojrzewa w beczkach ze stali nierdzewnej lub w drewnianych beczkach i filtrowany jest w celu usunięcia jakiegokolwiek koloru. Zazwyczaj butelkowany z mocą 40% ABV. Ponieważ nie leżakuje długo po destylacji, ma dość mało smaku poza ogólną słodyczą. Klasyczne koktajle z białego rumu to: Mojito, Daiquiri, Cuba Libra i Piña Colada.
  • Rum złoty (gold rum) – jest intensywniejszy w smaku i aromacie niż biały. Swój bursztynowy kolor nabiera podczas starzenia w drewnianych beczkach. Złoty rum zwykle leżakuje przez kilka lat. Najczęściej pije się go bez dodatków lub z dużą kostką lodu, choć też jest dobrą bazą do koktajli.

    W świecie rumu. Co warto wiedzieć?

    Rum jest świetną bazą dla koktajli (fot. depositphotos).

  • Rum ciemny (dark rum) – bardzo aromatyczny, często ciemnobrązowy, choć nasycenie koloru może być nieco inne u różnych producentów. Zazwyczaj leżakuje w dębowych beczkach (używanych do produkcji burbona) przez kilka lat. Ciemne rumy mają mocniejszy profil smakowy niż białe i złote rumy, ale same między sobą mogą się też znacznie różnić w zależności od tego, gdzie zostały wyprodukowane i jak leżakowały.

  • Rum czarny (black rum) – wytwarzany z melasy, często z dodatkiem spalonego karmelu, by przyciemnić kolor. Beczki używane do produkcji czarnego rumu są zwykle zwęglone od środka, aby nadać trunkowi bardziej dymne, ostrzejsze nuty drewna. Czarny rum świetnie sprawdza się w koktajlach.
W świecie rumu. Co warto wiedzieć?

Czarny rum jest bardzo aromatyczny – często z dodatkiem karmelu i przypraw (źródło fot. The Kraken).

Dodatkowo wśród rumów znajdziesz jeszcze takie kategorie, jak:

  • Premium Aged Rum – większość rumów dojrzewa przez jakiś czas, ale ta klasyfikacja obejmuje najlepsze przykłady dojrzałych rumów. Na ogół przybierają ciemniejszy kolor z bogatymi smakami i aromatami. Nimi można się delektować jak najlepszą szkocką – bez dodatków lub jedynie na kostce lodu. Te rumy często są kupażem kilku destylatów – oznaczenie wieku na etykiecie dotyczy najmłodszego z nich.
  • Flavored Rum (rum smakowy ) – w tej kategorii znajdują się rumy, do których dodano ekstrakty owocowe z cytrusów, wiśni, mięty, czarnej porzeczki, kokosa, mango, ananasa oraz inne nuty tropikalne. Ten rodzaj rumu łączony jest często z sokami owocowymi.
W świecie rumu. Co warto wiedzieć?

Producenci „doprawiają” rum rozgrzewającymi przyprawami lub ekstraktami z owoców (fot. depositphotos).

  • Spiced Rum (przyprawiony rum) – do rumu dodano aromaty i przyprawy – najpopularniejsze z nich to imbir, wanilia, ziele angielskie, cynamon, anyż, gałka muszkatołowa oraz goździki.
  • Rum Agricole – pierwotnie powstawał na francuskojęzycznych wyspach, takich jak Martynika. Zamiast sfermentowanej melasy do destylacji używa się soku z trzciny cukrowej. Ten rum charakteryzuje się wyraźną świeżością.
  • Overproofrum o wyjątkowo wysokiej zawartości alkoholu wynoszącej co najmniej 75%.

Jak pić rum?

Tak jak lubisz! Można go podawać na wiele sposób. Przez lata był opisywany jako idealny alkohol do letnich drinków, ale wcale tak nie jest. Możesz go podawać jak whisky – bez niczego lub z kostką lodu, szczególnie gdy rum ma już swoje lata.

Prostsze rumy mieszaj w koktajlach – z colą, sokiem pomarańczowym, piwem imbirowym. Możliwości masz sporo, bo rum ma uniwersalny smak. Na co się dziś zdecydujesz? Rum solo czy w drinku?

Konrad Bukowski

(fot. depositphotos)





Tagi rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.