Akademia

  • Czym jest tequila?
2022-06-13

Odkryj Meksyk, czyli tequila dla początkujących

Tequila – niekwestionowany symbol Meksyku, zaraz obok sombrero. Swoim smakiem podbija świat, a i w Polsce jest coraz bardziej popularna. Sprawdź, czym jest tequila, jak ją pić i jakie odmiany spotkamy na sklepowych półkach!

Tequila to meksykańska wódka o mocy 35-55% produkowana z pnia błękitnej agawy. Już Aztekowie pili napój z fermentowanej agawy – nazywał się pulque i zawierał mniej alkoholu niż znana nam dziś tequila. Sama nazwa pochodzi od miasteczka Tequila w rejonie Jalisco, gdzie rozpoczęto produkcję tego trunku. Obecnie tequilę wytwarza się w 5 regionach Meksyku. Według prawa, aby alkohol mógł być nazwany tequilą, musi zawierać minimum 51% agawy, pozostała część to najczęściej trzcina cukrowa. Nazwa również została zastrzeżona. Firmy, które produkują poza Meksykiem alkohol z podobnej do agawy rośliny mogą używać jedynie nazwy agava.

Plantacje agawy

Meksykańska plantacja agawy.

Rodzaje tequili

Możemy wyróżnić 2 główne rodzaje tequili – alkohol produkowany w 100% z agawy oraz tzw. mixto (mieszanka). Wystarczy rzucić okiem na etykietę, a dowiemy się wszystkiego. Co zatem wybrać?

Tequila 100% agave

To szlachetniejsza i droższa odmiana tequili. Powstaje z czystego soku z agawy, nie zawiera żadnych dodatków. Łatwo się domyślić, że to najlepsza jakościowo tequila i to po nią najczęściej sięgają Meksykanie. Ze względu na bogaty wachlarz degustacyjny powinno się ją popijać się małymi łykami z wysokich i wąskich kieliszków. Można zaopatrzyć się w specjalne kieliszki do tequili o nazwie caballitos lub użyć szkła do whisky lub koniaku.
Tequila 100% agave charakteryzuje się aromatem świeżej agawy i trawy cytrynowej, a w smaku dodatkowo pojawiają się miodowe nuty, podkreślone cytrusami.

Tequila blanco

Tequila 100% agave. 

Tequila 100% agave występuje w kilku wariantach:

  • Blanco (czyt. blanko) – biała tequila o wyrazistym smaku i aromacie agawy. Leżakuje maksymalnie 2 miesiące lub rozlewana jest od razu do butelek.
  • Reposado (czyt. repozado) – idealna dla amatorów łagodniejszego oblicza tequili. Leżakuje w dębowych beczkach od dwóch do dziewięciu miesięcy. Charakteryzuje się delikatnym smakiem z akcentami kwiatowymi oraz naturalnym i subtelnym aromatem agawy.
  • Añejo (czyt. aneho) – tequila dojrzewa rok w drewnianych beczkach. Ma bursztynowy kolor i często porównywana jest do starego koniaku. Añejo warto serwować w temperaturze pokojowej. Kostka lodu może osłabić lub maskować niektóre nuty smakowe.
  • Extra Añejo (czyt. ekstra aneho) – ta tequila dojrzewa minimum 3 lata w dębowych beczkach. Tak długi czas leżakowania przekłada się na piękną, mahoniową barwę. To trunek zdecydowanie z najwyższej półki.

Jak degustować tequilę w wersji pure?
Do kieliszka należy wlać ok. 25 ml tequili. Szkło trzymaj za dno, nie za boki, po czym unieś kieliszek do poziomu oczu. Spójrz na kolor. Następnie tequilę delikatnie zamieszaj i zwróć uwagę, jak przylega do ścianek szkła. (szukaj efektu „sznura pereł”). Na końcu weź mały łyk i trzymaj alkohol w ustach ok. 10 sekund, pozwalając mu rozejść się po różnych częściach języka. Skup się na tym, jakie akcenty smakowe wyczuwasz. Degustację powtórz, szukając nowych, dochodzących nut smakowych.

Czysta tequila

Dobrej jakości tequilę należy pić małymi łykami w wersji pure (fot. Garreth Paul/ Unsplash).

Tequila Mixto

Zawiera ona 51% soku z agawy. Pozostała część do cukier trzcinowy lub melasa i barwniki. To zdecydowania tańsza wersja, którą lepiej wykorzystywać jako składnik drinków. Większość tych trunków nie dojrzewa, bo jest to nieopłacalne. Mieszanki są bardzo popularne ze względu na niską cenę. Wśród nich znajdziemy dwie odmiany:

  • Mixto Blanco (czyt. miksto blanko) – to tequila biała lub srebra. Rozlewana jest do butelek zaraz po destylacji,
  • Mixto Joven (czyt. miksto howen) – złota tequila często barwiona karmelem.

    Tequila mieszana

    Tequilę mixto najczęściej wykorzystuje się do robienia drinków.

Jak pić tequilę z solą i limonką?

Meksykanie tequilę piją zwykle bez dodatków lub piją ją na przemian z sangrią. Natomiast podawanie tequili z solą i limonką lub cytryną jest wymysłem marketingowym i z samym Meksykiem ma to niewiele wspólnego, co więcej nawet powoduje lekki uśmiech na twarzy jego mieszkańców. Cóż, amerykańska popkultura właśnie tak upowszechniła spożywanie tequili i niektórzy nie wyobrażają sobie, że może być inaczej. Jak więc pić tequilę z solą i limonką? ? Miejsce na dłoni, które znajduje się między kciukiem i palcem wskazującym, należy zwilżyć sokiem z limonki i posypać solą. Następnie trzeba zlizać sól i wypić shot tequili, przegryzając na końcu cząstką limonki. Można też użyć cynamonu i pomarańczy.

Jak pić tequilę z solą i limonką?

Tequila z solą i limonką (fot. Denys Gromov/Pexels).

Teraz już wiesz, jak najlepiej pić tequilę oraz jakie odmiany możesz znaleźć w sklepach. Czas na degustację! Znajdź swój ulubiony gatunek.

Tagi tequila
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.