Akademia
Limoncello. Eksplozja orzeźwiających cytrusowych smaków!
Gdy raz spróbujesz tego likieru, już nie ma odwrotu. Ta eksplozja czystego cytrusowego smaku jest niesamowicie orzeźwiająca! Limoncello natychmiast przeniesie Twoje zmysły na słoneczne wybrzeże Amalfi we Włoszech.
Ten klasyczny włoski likier powstaje ze skórek cytryn rosnących w pięknych regionach Sorrento i Capri na Wybrzeżu Amalfitańskim. Piękny aromat i orzeźwiający smak likieru sprawił, że jego sława rozbrzmiała daleko poza granicami Włoch.
Co warto wiedzieć o tym wyjątkowym likierze? Oto kilka informacji, które otworzą przed Tobą całkiem nowy rozdział! Zrób w barku miejsce na limoncello – nie może go zabraknąć!
Limoncello. Co to jest?
To drugi najpopularniejszy likier we Włoszech po Campari. Limoncello powstaje z macerowanych w alkoholu skórek cytrynowych. Ma świeży i słodki profil. Innymi słowy, to wspaniały wynalazek, za który zawsze będziemy wdzięczni Włochom 😉
Legenda głosi, że limoncello narodziło się na Capri na początku XX wieku. W niewielkim włoskim gospodarstwie Maria Antonia Farace opiekowała się luksusowymi ogrodami pełnymi pomarańczy i cytryn, z których robiła likier, by częstować nim gości.
Po II wojnie światowej jej wnuk otworzył bar, gdzie serwował likier cytrynowy przygotowany ściśle według przepisu swojej nonny. Był też pierwszą osobą, która w 1988 roku zarejestrowała znak towarowy Limoncello.
Jednak zapierające dech w piersiach miasta Amalfi i Sorrento również twierdzą, że są miejscem narodzin limoncello i też mają swoje własne historie do opowiedzenia.
Być może nigdy nie poznamy całej prawdy o powstaniu limoncello, lecz jednego możemy być pewni – jego sukces zdecydowanie leży w wysokiej jakości składniach.
Jak powstaje limoncello?
Cytryny, z których robi się likier, pochodzą nie tylko z Capri. Tradycyjnie włoskie limoncello wytwarzane jest też z cytryn Femminello St.Teresa z Półwyspu Sorrento lub cytryn Sfusato z Amalfi. Owoce uprawiane są metodami ekologicznymi i zbierane oraz obierane ręcznie.
Te cytryny nie są tym, co możesz kupić w przydomowym sklepie spożywczym lub warzywniaku. Mają grubą skórkę bogatą w aromatyczne olejki eteryczne, znacznie intensywniejszy smak, lekką słodycz oraz więcej witaminy C. To jedyne cytryny na świecie, które można jeść bez krzywienia się 😉
Skórki cytryny moczą się w spirytusie rektyfikowanym na bazie winogron lub zboża (silnie skoncentrowany alkohol) przez kilka tygodni, a następnie alkohol odsącza się i słodzi syropem cukrowym. Gotowy likier przelewa się do szklanych butelek i hermetycznie zamyka. Miesiąc po butelkowaniu napój gotowy jest do spożycia.
Każdy region ma swoją własną recepturę na limoncello, więc smaki mogą się różnić w zależności od miejsca produkcji.
Jak smakuje likier limoncello?
Jego czysty, skoncentrowany cytrynowy smak nie przypomina żadnego innego likieru. To mieszanka słodko-gorzkich nut z eksplozją orzeźwiających cytrusowych smaków. Likier nie jest przytłaczająco gorzki ani słodki. Najlepsze limoncello zachowują idealną równowagę między słodyczą i pikantną kwasowością,
Standardowo limoncello zawiera 30% ABV, więc ma stosunkowo wysoką zawartość alkoholu jak na likier.
Jak serwować i przechowywać limoncello?
Ze względu na wysoką zawartość alkoholu limoncello podaje się w kieliszkach lub małych ceramicznych szklankach.
We Włoszech likier ten jest często serwowany jako aperitif (przed posiłkiem) lub jako digestif (po posiłku). Koniecznie musi być schłodzony – niższa temperatura pomaga wydobyć jego smaki. Limoncello należy powoli popijać, aby docenić soczysty smak cytryny.
Po rozlaniu likieru do kieliszków butelkę należy natychmiast odstawić z powrotem do lodówki lub zamrażarki albo włożyć do wiaderka z lodem.
Limoncello może być również wykorzystywane do sporządzania prostych koktajli. Spróbuj koniecznie naszych przepisów na Bottega Lemon Spritz lub Cytrynowy Twist.
Można go także stosować jako substytut syropu cukrowego lub dodatek do wytrawnego alkoholu, np. ginu. Może być też stosowany do deserów, takich tarta cytrynowa lub lemon pie bez pieczenia. Dodajemy go również do nadzienia do naszych koszyczków malinowych z kremem cytrynowym.
Limoncello warto przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Niektórzy sugerują przechowywanie likieru w lodówce i wkładanie go do zamrażarki na około 1 godzinę przed planowanym podaniem.
Limoncello czy limoncino?
Jeśli zwrócisz uwagę na półkę z włoskimi likierami cytrynowymi, zobaczysz te dwie nazwy. W zasadzie limoncello i limoncino to ten sam likier. Ogólnie na północy stosuje się nazwę limoncino, bardziej na południe powszechniejsze będzie limoncello.
Istnieją też małe różnice w procesie produkcyjnym. Na południu skórka maceruje się 2 miesiące, podczas gdy na północy czas ten jest krótszy. Dłuższa maceracja daje nieco cięższy, bardziej kremowy likier. Oczywiście rodzaje użytych cytryn różnią się geograficznie, co również wpływa na ostateczny smak.
Istnieje wiele odmian limoncello, jak i innych napojów wytwarzanych lokalnie w podobnym procesie produkcyjnym. Jest to m.in. meloncello (z melona), fragoncello (z truskawki) oraz arancello (z pomarańczy).
Tomasz Lipiński
(fot. depositphotos)