2023-06-21
Kurczak balsamico z truskawkami
Soczysty kurczak i słodkie truskawki w zalewie balsamicznej. Tak u nas smakuje lato!
SKŁADNIKI
- 2
pojedyncze piersi kurczaka
 - 2
łyżeczki suszonego tymianku
 - 5
łyżek octu balsamicznego
 - 2
łyżki płynnego miodu
 - 1
łyżka wódki miodowej (opcjonalnie)
 - 2
łyżeczki soku z limonki
 - 1.5
łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
 - 1
szklanka pokrojonych truskawek
 sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka opłukać i osuszyć, po czym oprószyć z obu stron pieprzem i solą oraz suszonym tymiankiem.
 - Mięso mocno zrumienić na dobrze rozgrzanej oliwie lub usmażyć na grillu. Piersi kurczaka przełożyć na talerz, po czym przykryć folią aluminiową.
 - Ocet wymieszać z miodem, wódką, 1,5 łyżki oliwy z oliwek oraz sokiem z limonki. Dodać pokrojone truskawki i całość wymieszać. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
 - Sos przelać do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu do 1 minuty.
 - Kurczaka przełożyć na talerz i polać przygotowanym sosem truskawkowym.
 
Sprawdź też! Pomarańczowo-truskawkowy poncz z bazylią
(fot. depositphotos)
 
 
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy




