• Pyszna granita na szampanie
2023-06-16

Truskawkowa granita na szampanie

  • 4 porcje
  • 10 minut + oczekiwanie
  • na szampanie

Życie składa się z małych przyjemności. Oto jedna z nich!

SKŁADNIKI
  • 500

    g truskawek

  • 1

    szklanka cukru pudru

  • 2

    szklanki szampana

  • 0.5

    limonki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Truskawki przebrać i dokładnie umyć, po czym usunąć szypułki. Owoce przełożyć do misy blendera i zmiksować z cukrem pudrem oraz sokiem wyciśniętym z połówki limonki.
  2. Do truskawkowego purée wlać 2 szklanki szampana i całość dobrze wymieszać. Masę przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
  3. Po tym czasie mus wyjąć, przemieszać widelcem i ponownie włożyć do zamrażarki. Czynność powtarzać co 1 godzinę, aż granita będzie wpół zamrożona.
  4. Gdy granita będzie miała odpowiednią konsystencję, przełożyć ją do szklanek. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami i liśćmi mięty lub bazylii.

Sprawdź też! Sorbet malinowy na winie musującym

(fot. depositphotos)

 





Tagi deser, wino




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.