2023-06-08
Szaszłyki z halloumi
Wegetariańskie szaszłyki z pysznym serem halloumi. Dla lepszego smaku i elegancji do marynaty dodaliśmy kilka kropel whisky.
SKŁADNIKI
-
250
g sera halloumi
-
1
czerwona papryka
-
1
czerwona cebula
-
4
łyżki oliwy z oliwek
-
1
cytryna
-
0.5
łyżki whisky
-
0.5
łyżeczki płatków chili
-
kilka gałązek tymianku
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazdo nasienne, po czym pokroić w dużą kostkę.
- Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie oddzielić od siebie poszczególne warstwy. Ser pokroić w grubą kostkę.
- Cytrynę umyć i sparzyć, po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Gałązki tymianku drobno pokroić.
- Oliwę wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, whisky, płatkami chili oraz tymiankiem. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Warzywa i ser polać przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Cebulę, ser oraz paprykę nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Grillować na tacce ok. 10 minut, obracając co jakiś czas na drugą stronę, aż ser i warzywa się zrumienią.
Sprawdź też! Ser halloumi w panierce
- Ser halloumi wytwarza się z mleka owczego lub z mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego. Można z powodzeniem go kupić w większych sklepach i dyskontach. Poza klasyczną wersją halloumi dostępne są też warianty z przyprawami i ziołami (np. bazylią).
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy