• Czekoladowa tarta z nadzieniem na winie i owocami
2023-03-12

Tarta czekoladowa na winie

  • 10 porcji
  • 45 minut + oczekiwanie
  • 45-55 minut
  • na winie

Jeden kieliszek do ciasta, jeden kieliszek dla Ciebie. Odpowiednie proporcje w kuchni są najważniejsze!

SKŁADNIKI
  • 125

    g miękkiego masła

  • 220

    g mąki pszennej

  • 15

    g kakao

  • 150

    g cukru pudru

  • 8

    żółtek

  • 400

    g śmietany 30%

  • 150

    ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego

  • 150

    g gorzkiej czekolady

  • świeże owoce sezonowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe: masło zmiksować z mąką, kakao oraz połową cukru pudru.
  2. 1 żółtko rozkłócić z 1 łyżeczką wody i dołożyć do składników. Całość utrzeć za pomocą miksera, aż powstanie ciasto. Następnie przez chwilę je ugniatać rękami, aż będzie gładkie, i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie, po czym wylepić nim dno oraz boki tortownicy o średnicy ok. 22 cm (nadmiar ciasta odciąć). Spód ponakłuwać widelcem.
  4. Na cieście w formie ułożyć papier do pieczenia (należy wyciąć koło o średnicy trochę większej niż blacha). Następnie na papier wysypać groch lub fasolę – dzięki takiemu obciążeniu tarta nie zrobi się wypukła podczas pieczenia. Tartę wstawić do piekarnika na 15-20 minut.
  5. Po tym czasie usunąć obciążenie z ciasta i dopiekać je jeszcze ok. 5 minut. Gotowy spód wyjąć na blat kuchenny. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 110ºC.
  6. Przygotować nadzienie: czekoladę posiekać, a żółtka utrzeć za pomocą miksera. Śmietanę i wino wlać do rondelka, po czym dołożyć pozostały cukier puder. Składniki podgrzewać na średnim ogniu, mieszając.
  7. Rondelek zdjąć z ognia. Wrzucić czekoladę i energicznie mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie całość przelać do żółtek, stale mieszając łyżką.
  8. Masę wylać na upieczony spód czekoladowy. Tartę wstawić z powrotem do piekarnika na 30-35 minut, po czym wyjąć na blat i odstawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem ciasto udekorować świeżymi owocami sezonowymi.

Sprawdź też! Jak łączyć wino z czekoladą?

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Merlot/zinfandel

Merlot w smaku jest bardzo przyjemnym, owocowym, czasem z wyczuwalnym cukrem resztkowym winem – będzie doskonałe, jeśli do przygotowania deseru używasz czekolady, która w składzie ma do 60% kakao.

Jeżeli zdecydujesz się na cięższą czekoladę, lepszym wyborem będzie zinfandel – ma pełne ciało, wyższy poziom alkoholu oraz tendencję do nut owocowych i korzennych, a także niską kwasowość, która lepiej sprawdzi się z bardzo ciemnymi czekoladami.

  • Tartę można też serwować jak crème brûlée. Przed podaniem wierzch ciasta należy posypać cukrem trzcinowym i skarmelizować go za pomocą palnika.
Tagi deser, wino




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.