2023-02-23
Gravlax – marynowany surowy łosoś w ginie
Kromka razowego chleba z plasterkami macerowanego łososia – prosta, ale królewska przekąska dla smakoszy!
SKŁADNIKI
-
500
g surowego łososia (płat ze skórą)
-
30
g soli morskiej
-
40
g cukru
-
1
łyżeczka pieprzu gruboziarnistego
-
2
łyżki ginu
-
2
duże pęczki koperku
PRZYGOTOWANIE:
- Łososia opłukać w bardzo zimnej wodzie, po czym dokładnie osuszyć. Rybę natrzeć z dwóch stron ginem.
- Cukier wymieszać z pieprzem oraz solą. Przygotowaną mieszanką natrzeć łososia.
- Pęczki koperku opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Na desce do krojenia rozłożyć folię spożywczą i wyłożyć połowę koperku, a na nim ułożyć łososia.
- Wierzch ryby obłożyć pozostałym koperkiem, po czym całość zawinąć w folię spożywczą. Rybę wstawić do lodówki na 2 dni.
- Przed podaniem łososia opłukać z resztek przypraw i kopru. Kroić na bardzo cienkie plasterki. Podawać na chlebie. Łososia można przechowywać w lodówce do 4 dni.
Sprawdź też! Gin Penne, czyli makaron z ginem
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy