• łopatka wołowa duszona w cydrze
2024-11-12

Łopatka wołowa w cydrze

  • 4 porcje
  • 90-120 minut
  • na cydrze

Wołowina w takim wydaniu świetnie pasuje zarówno do kiszonego ogórka, jak i do risotto na winie.

SKŁADNIKI
  • 1

    kg łopatki wołowej

  • 2

    l cydru

  • 100

    g masła

  • 0.5

    cytryny

  • mąka pszenna do oprószenia mięsa

  • 15

    ziaren ziela angielskiego

  • 10

    liści laurowych

  • 2

    laski cynamonu

  • 3

    łyżki miodu

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso opłukać oraz osuszyć, po czym pokroić w dużą kostkę i obsypać mąką pszenną.
  2. W garnku lub na większej patelni rozgrzać olej. Na gorącym tłuszczu zrumienić kawałki mięsa.
  3. Do wołowiny dodać cynamon, ziele angielskie, liście laurowe oraz sok z 1/2 cytryny. Następnie dołożyć miód i całość zalać cydrem. Mięso powinno być całkiem zanurzone w płynie. Na końcu wrzucić masło.
  4. Kawałki łopatki dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 60-80 minut, aż będą miękkie. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z wody lub kaszą.

Sprawdź też! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.