2023-01-03
Wołowina duszona z rumem i kawą
Próbowałeś kiedyś coffee beef? Wołowina duszona na kawie jest bardzo aromatyczna, szczególnie gdy dodasz do niej jeszcze odrobinę ciemnego rumu.
SKŁADNIKI
- 500g wołowiny (np. udziec) 
- 2łyżki oleju rzepakowego 
- 1mała cebula 
- 1mała marchewka 
- 2ząbki czosnku 
- 30ml ciemnego rumu 
- 0.5łyżki mąki pszennej 
- 0.5filiżanki zaparzonej kawy 
- 1łyżeczka miodu 
- 0.5łyżeczki sosu tabasco 
- sól, pieprz 
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso dokładnie opłukać i osuszyć, po czym pokroić w dużą kostkę. Warzywa obrać. Cebulę pociąć w półtalarki, a marchewkę w plasterki. Czosnek drobno posiekać.
- W garnku rozgrzać olej i wrzucić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu i oprószyć solą oraz pieprzem.
- Zmniejszyć ogień pod garnkiem i wrzucić cebulę, czosnek oraz marchewkę. Składniki dusić razem ok. 5 minut.
- Do garnka wlać rum i chwilę podgrzewać, a następnie dodać kawę, miód oraz tabasco. Całość oprószyć mąką, wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 90 minut do miękkości mięsa. W międzyczasie w razie potrzeby podlewać wodą.
Sprawdź też! Wołowina teriyaki z sake
(fot. depositphotos)
 
 
- Jeśli chcesz się poczuć jak prawdziwy szef kuchni, po dodaniu rumu możesz go podpalić. To sprawi, że wołowina będzie jeszcze pyszniejsza. Gdy płomień zgaśnie, zacznij dodawać pozostałe składniki według przepisu.
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy











 
            