2023-01-03
Bombardino – zimowy napój
Bombardino to popularny włoski napój alkoholowy podawany na gorąco. Kochają go szczególnie narciarze.
SKŁADNIKI
-
160
ml ajerkoniaku
-
120
ml brandy
-
400
ml mleka
-
120
g cukru trzcinowego
-
mielony cynamon
- Mleko podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Ajerkoniak połączyć z brandy oraz cukrem i podgrzewać na niewielkim ogniu (nie gotować!), by cukier się rozpuścił.
- Podgrzany alkohol przelać do 4 szklanek i dopełnić ciepłym mlekiem. Wierzch posypać cynamonem.
Sprawdź też! Jak zrobić idealnego grzańca w domu?
(fot. depositphotos)
- Napój można udekorować bitą śmietaną. Wystarczy ubić na sztywno 100 g schłodzonej śmietany 36%.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy