2022-12-16
Krewetki w panko na „shocie”
Imprezowa wersja krewetek podawanych z sosem w kieliszku do wódki.
SKŁADNIKI
- 16
dużych krewetek (obranych)
 - 2
łyżki mąki pszennej lub ryżowej
 - 200
g panierki panko
 - 6
łyżek sosu teriyaki
 - 1
jajko
 - 1
limonka
 olej do smażenia
majonez i sos chili do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Z limonki zetrzeć skórkę. Mrożone krewetki rozmrozić. Skropić sosem teriyaki i posypać skórką limonki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
 - Mąkę i panierkę wysypać na osobne talerzyki. Jajko rozkłócić widelcem w miseczce.
 - Krewetki obtoczyć kolejno w mące, jajku oraz panko. Nadmiar panierki lekko strząsnąć.
 - Krewetki zrumienić na rozgrzanym na patelni oleju, po czym osączyć na ręczniku papierowym.
 - Do kieliszków wyłożyć po 1 łyżeczce majonezu, a na wierzchu wylać sos chili. Do każdego kieliszka włożyć po 1 krewetce.
 
Sprawdź też! 6 szybkich przepisów na udaną domówkę!
(fot. depositphotos)
 
 
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy




