2022-12-16
Krewetki w panko na „shocie”
Imprezowa wersja krewetek podawanych z sosem w kieliszku do wódki.
SKŁADNIKI
-
16
dużych krewetek (obranych)
-
2
łyżki mąki pszennej lub ryżowej
-
200
g panierki panko
-
6
łyżek sosu teriyaki
-
1
jajko
-
1
limonka
-
olej do smażenia
-
majonez i sos chili do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Z limonki zetrzeć skórkę. Mrożone krewetki rozmrozić. Skropić sosem teriyaki i posypać skórką limonki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Mąkę i panierkę wysypać na osobne talerzyki. Jajko rozkłócić widelcem w miseczce.
- Krewetki obtoczyć kolejno w mące, jajku oraz panko. Nadmiar panierki lekko strząsnąć.
- Krewetki zrumienić na rozgrzanym na patelni oleju, po czym osączyć na ręczniku papierowym.
- Do kieliszków wyłożyć po 1 łyżeczce majonezu, a na wierzchu wylać sos chili. Do każdego kieliszka włożyć po 1 krewetce.
Sprawdź też! 6 szybkich przepisów na udaną domówkę!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy