• kurczak w sosie śliwkowym
2024-09-02

Kurczak ze śliwką

  • 2 porcje
  • 35 minut + oczekiwanie
  • 40 minut
  • na winie

Wolno pieczone udka kurczaka w pysznym sosie śliwkowym na aromatycznym czerwonym winie. 

SKŁADNIKI
  • 2

    udka lub nogi kurczaka

  • 4

    łyżki czerwonego wina wytrawnego

  • 2

    łyżki miodu

  • 2

    łyżki octu ryżowego

  • 1

    łyżka powideł śliwkowych

  • 2

    łyżki sosu sojowego

  • 1

    laska cynamonu

  • 1

    gwiazdka anyżu

  • 6

    ziarenek kardamonu

  • 5

    dużych śliwek

  • 2

    gałązki tymianku

  • oliwa do smażenia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wino połączyć z miodem, octem ryżowym, sosem sojowym oraz powidłami. Wrzucić cynamon, anyż, rozgnieciony kardamon oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Wymieszać.
  2. Mięso opłukać i osuszyć, po czym przełożyć do miski i zalać winną marynatą. Udka powinny być zanurzone w zalewie. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki (można też na całą noc).
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 120°C.  Udka wyjąć z marynaty, osuszyć i podsmażyć z dwóch stron na patelni posmarowanej oliwą, by skórka się zrumieniła.
  4. Mięso przełożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego. Wlać marynatę oraz ok. 50 ml wody – kurczak powinien być zanurzony w płynie na wysokość 1,5 cm.
  5. Śliwki opłukać, przeciąć na pół i ułożyć koło udek. Wrzucić gałązki tymianku. Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
  6. Kurczaka oraz śliwki ostrożnie wyjąć z naczynia. Płyn zlać do rondelka (wcześniej wyjąć przyprawy) i gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Mięso podawać z pieczonymi śliwkami oraz polane sosem. Można udekorować listkami tymianku.

Sprawdź też! Udka w balsamicznej marynacie

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Montepulciano d’Abruzzo

Choć drób kojarzy się z winami białymi, to czasami warto przełamać ten schemat, szczególnie gdy do gry wchodzą śliwki. Montepulciano d’Abruzzo będzie świetnym wyborem. To wino charakteryzuje się słodkimi nutami konfitury z czerwonych owoców, suszonych kwiatów i śliwek oczywiście. W smaku bywa pełne, bogate z akcentami tytoniu i pieprzu, które świetnie komponują się z przyprawami korzennymi dodanymi do sosu.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.