• Deser banoffee w szklance
2022-11-17

Banoffee z karmelowo-rumowym sosem

  • 2 porcje
  • 20 minut
  • z rumem

Banoffee to angielskie ciasto bez pieczenia z bananami, kremem na bitej śmietanie i kajmakiem. Naszą wersję zrobiliśmy w pucharkach, a słodyczy dodaje karmelowo-rumowy sos.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE:

  1. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć i wrzucić do 2 dużych szklanek.
  2. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, po czym pod koniec stopniowo dodawać serek mascarpone, stale mieszając. Połowę kremu wyłożyć na ciasteczka.
  3. Banan obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na śmietanowo-serowej masie. Owoce polać sosem karmelowo-rumowym (ilość zależy od tego, jak słodki ma być deser).
  4. Na bananie w karmelu rozprowadzić resztę kremu. Wierzch oprószyć kakao.

Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia

(fot. depositphotos)





Tagi deser, rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.