2022-10-17
Tatar wołowy z nutą brandy
Dobry tatar jest na wagę złota, szczególnie gdy pojawia się na stole w towarzystwie bardzo dobrej wódki.
SKŁADNIKI
- 500
g polędwicy wołowej lub dobrej jakości metki tatarskiej
- 2
łyżki oleju rzepakowego
- 4
łyżki przegotowanej zimnej wody
- 2
łyżki brandy
- 4
surowe żółtka
- 2
małe czerwone cebule
- 4
ogórki kiszone
- 4
łyżeczki musztardy
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Schłodzone mięso bardzo drobno posiekać lub zemleć w maszynce, jeśli używamy polędwicy wołowej.
- Do wołowiny dołożyć olej, wodę, brandy, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Całość bardzo dobrze wyrobić.
- Cebulę obrać i razem z ogórkami pokroić w drobną kostkę, a następnie dołożyć do mięsa. Składniki starannie wymieszać.
- Mięso podzielić na 4 porcje i przełożyć na talerze. Na środku zrobić zagłębienie i wbić po 1 żółtku. Tatar podawać z pieczywem z masłem. Można udekorować kiełkami.
Sprawdź też! Brandy i koniak – czym różnią się od siebie?
- Do mięsa polecamy też dodać drobno pokrojone kapary. Sprawią, że nasz tatar będzie miał lekko pikantny smak.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy