• Przekąska a la hot dogi
2024-04-29

Kiełbaski „whisky” w bagietce

  • 8 porcji
  • 30 minut
  • na ostro
  • z whisky

Kiełbaski  à la hot dogi marynowane w whisky. O wiele smaczniejsza alternatywa dla tradycyjnego fast foodu.

SKŁADNIKI
  • 8

    cienkich kiełbasek

  • 1

    szklanka pikantnego keczupu

  • 2

    łyżki płynnego miodu

  • 2

    łyżki whisky

  • 2

    łyżki sosu sojowego

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    łyżeczka ostrej papryki w proszku + do cebuli

  • 2

    bagietki

  • 5

    małych cebul

  • 0.5

    szklanki mąki pszennej

  • słodka papryka w proszku

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebule obrać i pokroić w półplasterki, po czym oprószyć mąką oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Wymieszać.
  2. Na rozgrzanej oliwie usmażyć cebulę za złoty kolor. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić w ciepłe miejsce.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miski. Dodać keczup, miód, whisky, sos sojowy oraz 1 łyżeczkę ostrej papryki w proszku. Wymieszać.
  4. Kiełbaski posmarować przygotowanym sosem i ułożyć na ruszcie (można użyć tacek do grilla). Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas obracając, aż się równomiernie zrumienią. Podczas smażenia, możne je smarować kolejnymi warstwami sosu.
  5. Bagietki podzielić na osiem równych części (o długości kiełbaski), po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC na 5-7 minut lub zrumienić na grillu.
  6. Następnie bagietki naciąć wzdłuż i w każdej umieścić porcję cebuli i po 1 kiełbasce. Można podawać z keczupem lub musztardą albo serwować polane odrobiną octu balsamicznego.

Sprawdź też! Chipsy z boczku marynowane w whisky

(fot. depositphotos)





  • Kiełbaski można też przygotować na patelni grillowej lub teflonowej. Wcześniej należy je posmarować niewielką ilością oliwy.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.