2024-04-29
Kiełbaski „whisky” w bagietce
Kiełbaski à la hot dogi marynowane w whisky. O wiele smaczniejsza alternatywa dla tradycyjnego fast foodu.
SKŁADNIKI
-
8
cienkich kiełbasek
-
1
szklanka pikantnego keczupu
-
2
łyżki płynnego miodu
-
2
łyżki whisky
-
2
łyżki sosu sojowego
-
2
ząbki czosnku
-
1
łyżeczka ostrej papryki w proszku + do cebuli
-
2
bagietki
-
5
małych cebul
-
0.5
szklanki mąki pszennej
-
słodka papryka w proszku
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebule obrać i pokroić w półplasterki, po czym oprószyć mąką oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Wymieszać.
- Na rozgrzanej oliwie usmażyć cebulę za złoty kolor. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić w ciepłe miejsce.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miski. Dodać keczup, miód, whisky, sos sojowy oraz 1 łyżeczkę ostrej papryki w proszku. Wymieszać.
- Kiełbaski posmarować przygotowanym sosem i ułożyć na ruszcie (można użyć tacek do grilla). Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas obracając, aż się równomiernie zrumienią. Podczas smażenia, możne je smarować kolejnymi warstwami sosu.
- Bagietki podzielić na osiem równych części (o długości kiełbaski), po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC na 5-7 minut lub zrumienić na grillu.
- Następnie bagietki naciąć wzdłuż i w każdej umieścić porcję cebuli i po 1 kiełbasce. Można podawać z keczupem lub musztardą albo serwować polane odrobiną octu balsamicznego.
Sprawdź też! Chipsy z boczku marynowane w whisky
(fot. depositphotos)
- Kiełbaski można też przygotować na patelni grillowej lub teflonowej. Wcześniej należy je posmarować niewielką ilością oliwy.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy