2024-04-29
Kiełbaski „whisky” w bagietce
Kiełbaski à la hot dogi marynowane w whisky. O wiele smaczniejsza alternatywa dla tradycyjnego fast foodu.
SKŁADNIKI
- 8
cienkich kiełbasek
 - 1
szklanka pikantnego keczupu
 - 2
łyżki płynnego miodu
 - 2
łyżki whisky
 - 2
łyżki sosu sojowego
 - 2
ząbki czosnku
 - 1
łyżeczka ostrej papryki w proszku + do cebuli
 - 2
bagietki
 - 5
małych cebul
 - 0.5
szklanki mąki pszennej
 słodka papryka w proszku
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebule obrać i pokroić w półplasterki, po czym oprószyć mąką oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Wymieszać.
 - Na rozgrzanej oliwie usmażyć cebulę za złoty kolor. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić w ciepłe miejsce.
 - Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miski. Dodać keczup, miód, whisky, sos sojowy oraz 1 łyżeczkę ostrej papryki w proszku. Wymieszać.
 - Kiełbaski posmarować przygotowanym sosem i ułożyć na ruszcie (można użyć tacek do grilla). Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas obracając, aż się równomiernie zrumienią. Podczas smażenia, możne je smarować kolejnymi warstwami sosu.
 - Bagietki podzielić na osiem równych części (o długości kiełbaski), po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC na 5-7 minut lub zrumienić na grillu.
 - Następnie bagietki naciąć wzdłuż i w każdej umieścić porcję cebuli i po 1 kiełbasce. Można podawać z keczupem lub musztardą albo serwować polane odrobiną octu balsamicznego.
 
Sprawdź też! Chipsy z boczku marynowane w whisky
(fot. depositphotos)
 
 
- Kiełbaski można też przygotować na patelni grillowej lub teflonowej. Wcześniej należy je posmarować niewielką ilością oliwy.
 
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy




