2022-10-07
Tarta Tatin z rumową gruszką
Słodka wariacja! Chrupiąca tarta na cieście francuskim z gruszkami zanurzonymi w rumowym karmelu.
SKŁADNIKI
- 1
opakowanie ciasta francuskiego (ok. 320 g)
 - 200
g cukru
 - 50
ml wody
 - 50
g masła
 - 40
ml ciemnego rumu
 - 7
gruszek
 - 2
gałązki tymianku
 mąka do podsypania blatu
PRZYGOTOWANIE:
- Gruszki opłukać, obrać i przeciąć na pół, po czym wydrążyć gniazda nasienne.
 - Na patelnie wlać wodę i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, nie mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień i gotować ok. 5 minut, aż karmel nabierze ciemnozłotego koloru.
 - Karmel zdjąć z palnika i od razu wrzucić masło. Energicznie mieszać, by składniki dobrze się połączyły. Na koniec cienkim strumieniem wlać rum.
 - Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Do okrągłej formy o średnicy ok. 23 cm równomiernie wylać przygotowany karmel, po czym posypać go listkami tymianku i ułożyć na nim gruszki rozcięciem do dołu.
 - Ciasto francuskie lekko rozwałkować na posypanym mąką blacie i wyciąć z niego koło o średnicy formy do pieczenia.
 - Gruszki w formie przykryć płatem ciasta, delikatnie wciskając je w boki. Następnie ciasto na środku naciąć.
 - Formę wstawić do gorącego piekarnika i ciasto piec ok. 35 minut na złoty kolor. Gotową tartę odstawić na 10 minut na blat kuchenny, po czym odkroić nożem od formy i wyłożyć na talerz lub paterę tak, by gruszki były na górze.
 
Sprawdź też! Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą!
(fot. depositphotos)
 
 
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy




