2022-09-02
Jajecznica z szampanem i carpaccio z buraka
Czasami zdarzają się takie poranki, które naprawdę wymagają pięknej oprawy. Jeśli noc była udana, przedłużcie nastrój pysznym śniadaniem i kieliszkiem szampana.
SKŁADNIKI
-
5
jajek
-
2
łyżka szampana
-
50
g orzechów włoskich
-
1
łyżka masła
-
4
małe buraki
-
garść rukoli
-
sól morska
PRZYGOTOWANIE:
- Buraki dokładnie wyszorować (nie obierać), osuszyć i owinąć folią aluminiową. Piec ok. 60 minut w temp. 200ºC. Ostudzić i obrać.
- Buraki pokroić w bardzo cienkie plasterki (można użyć tarki) i ułożyć na dwóch talerzach.
- Jajka wbić do miseczki i rozkłócić z szampanem. Na patelni rozpuścić masło i wlać jajka. Smażyć, mieszając, aż się zetną.
- Jajecznicę oprószyć solą, wymieszać i wyłożyć na buraki. Każdą porcję posypać drobno posiekanymi orzechami i rukolą.
Sprawdź też! Został Ci otwarty szampan po imprezie? Oto 6 sposobów, jak go wykorzystać!
(fot. depositphotos)
- W sklepach można z łatwością kupić pakowane próżniowo gotowane buraki. Jeśli użyjemy ich zamiast surowych, zdecydowanie skrócimy czas przygotowania śniadania. Gotowane buraki pieczemy tylko 15 minut.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy