• sałatka z truskawkami
2022-07-10

Sałatka z rukolą i truskawkami

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • bez mięsa
  • z szampanem

Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje i potrafi w sobie rozkochać niejedną kobietę. Świetny pomysł na przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia, gdy nagle nachodzi nas ochota na… coś dobrego.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 100

    g rukoli

  • 100

    g truskawek

  • 1

    opakowanie mozzarelli mini

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 2

    łyżki octu balsamicznego

  • 1

    łyżka płynnego miodu

  • 1

    łyżka szampana

  • 1

    łyżka musztardy dijon

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rukolę opłukać i odstawić do ocieknięcia. Kulki mozzarelli osączyć z zalewy.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Owoce pokroić na kawałki.
  3. Zrobić sos sałatkowy: oliwę z oliwek połączyć z octem balsamicznym, miodem, musztardą oraz szampanem.
  4. Rukolę wyłożyć na talerze, a na niej ułożyć kulki mozzarelli oraz kawałki truskawek. Całość polać przygotowanym sosem sałatkowym.

Sprawdź też! Truskawki – owoce, które działają na wyobraźnię





  • Rukolę można wymieszać z liśćmi świeżego szpinaku oraz roszponką. Sałatka doskonale smakuje też z kozim serem. Wierzch polecamy posypać zrumienionymi na suchej patelni łuskanymi ziarnami słonecznika.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.